fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPodržavaju izradu Registra za osobe sa autizmom

Podržavaju izradu Registra za osobe sa autizmom


Podgorica, (MINA) – Koalicija “Crno na bijelo” podržava izradu Registra za osobe sa autizmom i predložiće izmjena zakona kako bi se to pitanje što prije našlo na dnevnom redu Skupštine Crne Gore.

Iz Građanskog pokreta URA, kazali su da su se poslanici Kluba “Crno bijelo”, Miloš Konatar i Srđan Pavićević razgovarali u Skupštini sa roditeljima, predstavnicima Fondacije “Ognjen Rakočević”, NVO “Staze” i Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore „NARDOS“.

Navodi se da su predstavnici organizacija i roditelja osoba sa autizmom upoznali poslanike sa problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

Predstavnici organizacija i roditelje rekli su da u Crnoj Gori ne postoji registar djece i osoba sa autizmom, ni tačan podatak koji je to broj stručnih lica i organizacija koji se bave pružanjem podrške i pomoći toj ranjivoj kategoriji društva, kao i njihovim roditeljima-starateljima.

Ističi se da registar mora postojati kako bi se konačno donijela ozbiljna strategija pomoći djeci i roditeljima-starateljima kroz sisteme zdravstva, školstva i socijalne pomoći.

U Koaliciji Crno na Bijelo smatraju da je u najkraćem roku potrebno pristupiti izradi registra.

“Uz pomoć registra, konačno bi bio poznat broj djece sa autizmom, a time bi se moglo planirati dalje djelovanje, u smislu potrebnog kadra za tretmane koji su ovoj djeci potrebni i svega ostalog šo ide uz to, kako bi im omogućili da napreduju i budu adekvatno integrisani”, saopštili su iz poslaničkog kluba “Crno na bijelo”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije