fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdgovorniji odnos prema preporukama Zaštitnika ojačaće sistem javne uprave

Odgovorniji odnos prema preporukama Zaštitnika ojačaće sistem javne uprave

Podgorica, (MINA) – Odgovorniji odnos državnih organa prema preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda doprinijeće unapređenju pristupa pravima za sve građane i ojačati sistem javne uprave, ocijenjeno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića i predstavnika diplomatskog kora.

Institucija Zaštitnika organizovala je radni doručak za ambasadore zemalja koje u kontinuitetu prate rad institucije, uključujući i diplomatske predstavnike zemalja regiona i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Kako se navodi, sastanak je organizovan s ciljem predstavljanja godišnjeg izvještaja o radu za prošlu godinu i upoznavanja sa kontekstom rada i planovima za naredni period.

Skupu su prisustvovali ambasadori Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, kao i šefovi misija Savjeta Evrope, OEBS-a, sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori i UNICEF-a.

Učesnici su bili i predstavnici diplomatskih misija Delegacije Evropske unije, Sjeverne Makedonije, Srbije, UNHCR-a i UNDP-ja.

Bjeković je rekao da saradnja i članstvo u međunarodnim tijelima i organizacijama doprinosi većoj vidljivosti i boljoj primjeni evropskih standarda i praksi u radu po pritužbama.

Podsjećajući na zadržan trend visokog procenta okončanih predmeta (88,3 odsto), Bjeković je rekao da je i dalje najveći broj pritužbi podnešen u oblasti javne uprave, ali i da je zabilježen najveći priliv predmeta u vezi sa zaštitom od diskriminacije, od uspostavljanja nadležnosti u toj oblasti.

On je ukazao da odugovlačenje postupaka i višestruka vraćanja na ponovno odlučivanje o zahtjevima za zaštitu prava građana/ki stvaraju pravnu nesigurnost i usporavaju profesionalizaciju sistema javne uprave.

“Nijesmo u potpunosti zadovoljni odnosom pojedinih državnih organa ni prema instituciji Zaštitnika, jer i dalje imamo primjere potpunog ignorisanja zahtjeva za izjašnjenje ili nepostupanja po preporukama“, poručio je Bjeković.

Bjeković je, kako se navodi, istakao da se društvo suočava sa političkom krizom u produženom trajanju, radikalizacijom i podjelama po više osnova.

On je dodao da se to ogleda i u strukturi pritužbi pred Ombudsmanom, koji bilježi sve veći broj obraćanja u vezi sa govorom mržnje, nasiljem i diskriminacijom.

Prema riječima Bjekovića, uspostavljanje društvene kohezije, zbližavanje građana kao i jačanje povjerenja u institucije, treba da bude prioritet svih odgovornih u sistemu javne vlasti.

“Mi moramo da se mirimo, da naučimo lekcije iz prošlosti i primijenimo ih kako bi ubrzali neophodne reforme za nastavak našeg evropskog puta“, kazao je Bjeković.

S tim u vezi, kako je dodao, potrebno je više pažnje usmjeriti na djecu i mlade.

„Da pokušamo smanjiti želju za napuštanjem zemlje, ali i naći održiva rješenja za ravnomjerniji regionalni razvoj Crne Gore”, smatra Bjeković.

Navodi se da su predstavnici UN sistema ukazali su na široku nadležnost Zaštitnika, ističući podršku za dobijanje “A” statusa u procesu akreditacije kod Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava.

Iz Delegacije EU podsjetili su na pozitivne ocjene o radu institucije u izvještajima o napretku, koje Evropska komisija daje u odnosu na Crnu Goru, najavljujući nastavak tog trenda. Sa ovim ocjenama saglasili su se i drugi učesnici sastanka.

Na sastanku je ocijenjeno i da treba nastaviti kadrovsko, materijalno i prostorno jačanje institucije, imajući u vidu nedostatak sopstvenih prostorija, procedure zapošljavanja preko Uprave za kadrove, kao i potrebu izmjene Zakona o Zaštitniku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije