fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbacuju tvrdnje da su njihove primjedbe na ugovor političke

Odbacuju tvrdnje da su njihove primjedbe na ugovor političke

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) odbacila je tvrdnje da su njihove primjedbe na ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) političke i da su date da bi bilo ko izbjegao pravdu.

Iz HRA su reagovali na saopštenje Građanskog pokreta (GP) URA u kojem se navodi da buka koja se danima unazad stvara nije zbog Temeljnog ugovora, već zbog pravde.

“S indignacijom odbacujemo tvrdnje da su naše primjedbe na Temeljni ugovor političke i da su date da bi bilo ko izbjegao pravdu”, kaže se u reagovanju HRA.

Iz te nevladine organizacije kazali su da su to obične populističke floskule, koje mogu samo da obeshrabre javni dijalog i građanski aktivizam.

“Protestujemo zbog ovakvog saopštenja GP URA iz dva razloga”, navodi se u reagovanju.

Kako su naveli iz HRA, prvi je to što se njime krši pretpostavka nevinosti, a drugi je neistinita tvrdnja da svi koji “dižu buku” u vezi sa ugovorom sa SPC to čine da bi se izbjegla pravda.

“Razumljivo je da svi koji žele dobro Crnoj Gori podržavaju aktivan rad Specijalnog državnog tužilaštva, ali podrška koja im se pruža mora biti u skladu sa osnovnim načelima pravičnog postupka”, poručili su iz HRA.

Oni su ukazali na član Zakonika o krivičnom postupku koji glasi da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

Iz HRA su podsjetili da je istim članom propisano da državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druge osobe su dužni da se pridržavaju tog pravila i da javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti.

“Što se tiče politikantske ocjene URA-e da se onakvom ugovoru sa SPC protive samo oni koji bi da se izbjegne pravda, pozivamo sve da pročitaju primjedbe koji je HRA na taj tekst podnijela premijeru i ministru pravde i ministru ljudskih prava”, navodi se u reagovanju.

Iz HRA su upozorili da se do pravde ne može “preko koljena”, kršenjem pravila i procedura na kojima se zasnivaju i Crna Gora i Evropska Unija čije se članstvo priželjkuje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije