fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd početka godine osam incidenata u kojima su žrtve bili novinari

Od početka godine osam incidenata u kojima su žrtve bili novinari

Podgorica, (MINA) – Sindikat medija (SMCG) je od početka godine registrovao osam incidenata u kojima su žrtve bili novinari i drugi medijski radnici, saopštili su iz Sindikata i pozdravili dostavljanje obavezujućeg uputstva tužiocima u slučajevima napada na novinare.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković dostavio je svim državnim tužilaštvima uputstvo kojim se tužilaštva obavezuju da hitno intenziviraju rad u predmetima formiranim povodom napada na novinare i imovinu medija.

„SMCG pozdravlja posljednji potez Markovića i uvođenje obaveznog uputstva tužiocima u slučajevima napada na novinare i medijske organizacije“, naveli su iz Sindikata u saopštenju.

Iz SMCG su kazali da su, na nedavnom sastanku sa Markovićem, upravo potencirali uvođenje određenih uputstava za rad tužilaca kada je riječ o slučajevima koji uključuju ugrožavanje bezbjednosti novinara, a čiji je cilj da se njihov rad intenzivira i unificira.

Takva rješenja, kako su naveli iz SMCG, već neko vrijeme postoje u državama regiona i pokazala su se kao djelotvorna.

Oni su kazali da je pohvalno što je na ovaj način institucionalizovana saradnja sa Komisijom za praćenje istraga napada na novinare, što će umnogome povećati efekte njenog rada.

„SMCG, kao organizacija kojoj je gotovo od osnivanja u fokusu bezbjednost novinara, pohvalno gleda i na namjeru tužilaštva da se unaprijedi komunikaciju sa medijskim organizacijama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će, kako je najavljeno, to biti riješeno imenovanjem kontakt osobe u tužilaštvu za SMCG i druge organizacije koje se bave tim pitanjima.

U SMCG smatraju da će na taj način značajno biti unaprijeđena i transparentnost tužilačke organizacije koja je, kako su rekli, do sada često bila upitna.

„SMCG je od početka godine registrovao čak osam incidenata u kojima su žrtve bili novinari i drugi medijski radnici“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz Budućnost Volija u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija poraženi su večeras u Beogradu od Partizana 78:67,...