fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovinari da budu uporište građanskog društva u izazovnim vremenima

Novinari da budu uporište građanskog društva u izazovnim vremenima

Podgorica, (MINA) – Novinari bi u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela, poručili su iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Iz te institucije su čestitali Dan novinara Crne Gore, u nadi da će ova godina donijeti osjetno unaprjeđenje medijskih sloboda i radno-pravnog statusa medijskih djelatnika.

„Iz godine u godinu na ovaj dan relevantni subjekti, na čelu sa sindikatom, ukazuju na sve probleme i podsjećamo da su medijske slobode jedna od oblasti u kojoj Crna Gora sporo napreduje u dostizanju demokratskih standarda u evropskim integracijama“, kaže se u saopštenju Institucije Zaštitnika.

Tome, kako su kazali, ponajviše doprinosi i dalje zabrinjavajuće veliki broj napada i različitih vrsti pritisaka na novinare, kakvih je itekako bilo tokom prethodne godine.

„Nažalost, upravo ovih dana svjedočili smo još jednoj situaciji ugrožavanja osnovnih sloboda- izvještavanja sa javnog skupa, što uvijek mora podrazumijevati efikasnu reakciju nadležnih organa u odbrani temeljnih novinarskih prava i sloboda“, navodi se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su ocijenili da događaji u prvim sedmicama ove godine nagovještavaju moguće burne političko-društvene procese, što će značiti dosta posla za medije, ali i nove izazove u obavljanju zadataka u takvoj atmosferi.

„Novinari u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo bi da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela“, kaže se u saopštenju.

Oni su istakli da upravo tako, skoro pune dvije godine, novinari uspijevaju da hrabro i profesionalno odgovore na okolnosti koje je stvorila pandemija koronavirusa.

Kako su naveli, najveća snaga medija, svake pojedinačne redakcije i novinara, upravo je misija i zadatak koji imaju u biti svog posla, da svojim integritetom, profesionalnom etikom, nepristrašnoću i objektivnošću brane ugled i poziciju u društvu.

„To posebno u opštoj poplavi neprikladnog govora i komentara, govora koji podstiče diskriminaciju i mržnju, lažne vijesti u javnom prostoru Crne Gore, a posebno na društvenim mrežama“, dodaje se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su kazali da pozdravljaju dodatan angažman na daljem poboljšanju zakonodavnih rješenja u oblasti medija i posebno nedavne izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade na novinare.

„Na kraju ističemo veliki doprinos medija u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore, koji su nebrojeno puta uticali da se pojedinačni ali i problemi sistemskog karaktera efikasnije riješe i osvijetle“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz od Portugala i oproštaj od Zlatne lige

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore poražena je večeras u Santo...