fbpx
NaslovnicaCrna GoraNadležni da se jednako posvete starim i novim slučajevima napada

Nadležni da se jednako posvete starim i novim slučajevima napada

Podgorica, (MINA) – Sindikat medija (SMCG) apelovao je na nadležne državne organe da sa jednakom posvećenošću rade na starim i novim slučajevima napada i prijetnji novinarima.

Iz SMCG su, povodom 2. novembra – Svjetskog dana posvećenog nekažnjivosti napada na novinare, kazali da iako je vidan pomak u radu institucija kada je riječ o odgovoru na nove prijetnje koje su se dogodile u posljednje dvije godine, u starim slučajevima, sudeći po onome što je poznato javnosti, i dalje nema napretka.

SMCG je, kako su naveli, ove godine zabilježio 13 napada i prijetnji novinarima, pri čemu dominiraju one upućene putem društvenih mreža, ili elektronskom komunikacijom.

„To ukazuje na trend pada broja napada u odnosu na prošlu godinu, kada je evidentirano 28“, kaže se u saopštenju.

Iz SMCG dodali su da se nadaju da je to prvi efekat primjene novog Krivičnog zakonika, koji je predvidio oštrije sankcije za napade na novinare.

„Kao i da ubuduće o novinarskoj profesiji nećemo isključivo govoriti kroz prizmu bezbjednosti, već ćemo se fokusirati na druge probleme zaposlenih u medijima“, naveli su iz Sindikata.

Oni su podsjetili da je slučaj ubistva Duška Jovanovića, koje se dogodilo 2004. godine, jedan od najstarijih nerasvijetljenih ubistava novinara u Evropi.

„Za sada jedini osuđeni za saučesništvo, Damir Mandić, izdržava zatvorsku kaznu od 19 godina zatvora, dok naručioca i motiv i dalje ne znamo“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je bilo različitih najava da postoji izvjestan napredak u tom predmetu, ali da javnost nije dobila nikakvu potvrdu.

Iz SMCG rekli su da je, takođe, slučaj pokušaja ubistva Olivere Lakić iz 2018. godine i dalje u „u radu“, bez ijednog konkretnog poteza evo već skoro šest godina.

Oni su naveli da je istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću u julu potvrđena oslobađajuća presuda u skoro osmogodišnjem sudskom postupku, u okviru kojeg je čak godinu i po bio u pritvoru.

„Koliko god bili zadovoljni krajnjim ishodom, nadamo se da će se nadležni pozabaviti i time ko je odgovoran zbog takvog progona jednog novinara“, kaže se u saopštenju.

Iz SMCG pozvali su zaposlene u medijima da prijave svaku prijetnju ili napad, na čemu se fokusira i regionalna kampanja Safe Jouranlist mreže ‘NeOklijevajPrijavi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorici trofej u konkurenciji juniora

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Podgorice osvojili su titulu prvaka Crne Gore u konkurenciji juniora. Podgorica...