fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa Žabljaku održali predavanja o štetnosti konzumiranja duvana

Na Žabljaku održali predavanja o štetnosti konzumiranja duvana

Podgorica, (MINA) – Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je nekoliko obrazovnih ustanova na Žabljaku, u kojima su održana predavanja o štetnom uticaju konzumiranja duvanskih proizvoda na zdravlje.

Kako je saopšteno iz CDPR, Žarković je na početku školske 2023/24. godine posjetio žabljačke osnovne škole (OŠ) „Dušan Obradović” i „Vuk Knežević”, kao i Gimnaziju i Srednju mješovitu školu „17. septembar”.

Iz CDPR kazali su da posjeta spada u njihovu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda, u okviru koje posjećuju osnovne i srednje škole u Crnoj Gori.

Žarković je, kako su naveli, razgovarao sa direktorima osnovnih škola Željkom Vulanović i Željkom Miljićem, kao i direktorkom Gimnazije i Srednje mješovite škole Milojkom Stijepović o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu.

„Predavanjima u OŠ „Dušan Obradović” prisustvovali su polumaturanti, u Gimnaziji i Srednjoj mješovitoj školi maturanti, a u OŠ „Vuk Knežević” svi učenici““, dodali su iz CDPR.

Oni su kazali da su učenicima, nakon održanih predavanja o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda, data uputstava koliko pušenje nepovoljno utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti, odnosno školskom uzrastu.

„Kod nas se, nažalost, već u osnovnoj školi počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje“, upozorili su iz CDPR.

Oni su podsjetili da je, prema zakonu, pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama.

„Međutim, to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru“, smatraju u CDPR.

Oni su upozorili da pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova.

„Stoga apelujemo na sve da ne počinju nikada pušiti, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje, ili bar pokušaju da se odviknu od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije