fbpx
NaslovnicaCrna GoraMustafić: BV će graditi jedinstvo među pripadnicima bošnjačkog naroda

Mustafić: BV će graditi jedinstvo među pripadnicima bošnjačkog naroda

Podgorica, (MINA) – Bošnjačko vijeće (BV) u Crnoj Gori istrajno će graditi jedinstvo među pripadnicima bošnjačkog naroda, kroz čuvanje identiteta, kulture i tradicije, poručio je predsjednik tog vijeća Suljo Mustafić.

BV je priredilo iftar u Rožajama koji je okupio vijećnike, članove odbora i resora, predstavnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, poslanike, predsjednike opština i skupština, kao i državnih institucija.

Na iftaru su, kako je saopšteno iz BV, bili i ambasadori Turske Bariš Kalkavan i Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović, predstavnik ambasade Azerbejdžana Azad Nagijev, Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i drugi čelnici Islamske zajednice.

Mustafić je podsjetio da ramazanski dani donose posebnu radost okupljanja i zbližavanja.

„Ramazan je prilika da se vratimo sebi i preispitamo naša djela, da ostavimo loše navike i zaboravimo razmirice. Da žrtvujemo sujete i netrpeljivosti, da to ostavimo prošlosti, da se okrenemo jedni drugima i izmirimo radi dobrobiti zajednice i boljeg sjutrašnjeg dana“, kazao je Mustafić.

On je zahvalio na podšci koju pružaju Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori i naglasio da će ta institucija istrajno graditi jedinstvo među pripadnicima bošnjačkog naroda, kroz čuvanje identiteta, kulture i tradicije.

„Želimo to i našim komšijama, drugih nacija – da jednako kao i mi, grade sebe i svoj identitet u našoj zajedničkoj domovini Crnoj Gori i svugdje u regionu“, poručio je Mustafić.

On je ukazao da je potrebno ostvarivanje identitetskih i drugih prava u društvenim institucijama, javnim službama, školstvu i medijima, kao i u socijalnoj , zdravstvenoj i ekonomskoj sferi.

„Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori želi partnerstvo i incijativu sa svima koji rade u interesu naroda i njegovog prosperiteta“, naglasio je Mustafić.

On je istakao da je potrebno stalno podsjećanje i podrška nemoćnima, bolesnim i siromašnim, ali i onima čija su prava ugrožena i nad kojima se vrši nasilje, čak i u danima Ramazana.

„Osuditi teror i genocid nad stanovnicima Gaze i Palestine je naša obaveza, kao i tražiti način da im se pomogne i nasilje zaustavi. Upućujemo i molitve Bogu Uzvišenom da im olakša njihove patnje“, kazao je Mustafić.

Fejzić je kazao da su ramazanski dani prilika za obnovu duhovnih vrijednosti, prevazilaženja razlika i nesporazuma i izgrađivanje jedinstva u zajednici.

On je naglasio da BV u Crnoj Gori ovakvim i sličnim okupljanjimma potvrđuje svoju misiju zbližavanja različitosti među pripadnicima bošnjačkog naroda.

„Ovo je jedna od onih temeljnih institucija koju treba čuvati i graditi u službi naroda, iznad bilo kojih partijskih i parcijalnih interesa. Čuvanje identiteta, kulture, nacionalnih i vjerskih posebnosti treba da bude prioritet podržan od svih subjekata i pojedinaca koji učestvuju u radu ove institucije“, kazao je Fejzić.

On je podsjetio i na stalnu obavezu podsjećanja i apela za prestanak nasilja nad ugroženima i obespravljenima – u Gazi i Palestini, kao i u svim dugim mjestima i narodima, gdje se vrši nasilje, teror i gaze ljudska prava.

Fejzić je obraćanje završio učenjem tradicionalne iftarske dove.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...