fbpx
NaslovnicaCrna GoraMPNI: Stekli se uslovi za formiranje radne grupe za izmjene GKU

MPNI: Stekli se uslovi za formiranje radne grupe za izmjene GKU

Podgorica, (MINA) – Predstavnici Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) predložili su članove pregovaračkog tima za izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora (GKU), čime su se stekli uslovi da to tijelo bude formirana već sjutra, saopštili su iz tog Vladinog resora.

U saopštenju se navodi da su MPNI i Ministarstvo finansija na sastanku u subotu predstavnicima Sindikata prosvjete saopštili vrlo jasnu i konkretnu ponudu koja se tiče uvećanja zarada prosvjetnih radnika, a koja podrazumijeva uvećanje neto zarada od najmanje 15 odsto.

To povećanje bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine.

„Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sekroru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija“, navodi se u saopštenju.

Iz MPNI su istakli da je u spornom članu GKU riječ o bruto uvećanju, dok ponuda ministarstava podrazumijeva neposredno uvećanje neto zarade u oblasti prosvjete od minimum 15 odsto.

Oni su podsjetili da su ministri na sastanku predložili izmjene GKU u što skorijem roku i da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će biti sastavljena od predstavnika MPNI i Sindikata prosvjete, koja će raditi na izmjenama i dopunama GKU.

„Predstavnici Sindikata su već danas poslali predlog članova pregovaračkog tima za izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora, što je učinjeno i od MPNI, čime su se stekli uslovi da Radna grupa bude formirana već sjutra“, kazali su iz MPNI.

Iz Ministarstva su naglasili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a koja će sa druge strane voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije