fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMinistarstvo odbrane: Neistiniti podaci o upućivanju pripadnika VCG

Ministarstvo odbrane: Neistiniti podaci o upućivanju pripadnika VCG

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo odbrane saopštilo je da taj resor i Vojska Crne Gore (VCG) nikada nijesu razmatrali, niti predložili Savjetu za odbranu i bezbjednost upućivanje 120 pripadnika VCG u krizna područja, između ostalog i u Ukrajinu.

Kako su kazali iz Ministarstva, podaci o upućivanju pripadnika VCG, a posebno u kontekstu upućivanja u Ukrajinu, apsolutno su neistiniti.

“Iznošenje ovakvih iskonstruisanih informacija sa ciljem dezinformisanja javnosti, u ozbiljnom trenutku u kojem se nalazimo, stvara pogrešnu percepciju u javnosti, te ovakvo postupanje najstrožije osuđujemo”, navodi se u saopštenju.

Odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta saveznica je jedan od postulata Sjeveroatlantskog saveza, u skladu sa članom 5 Vašingtonskog sporazuma, rekli su iz Ministarstva i dodali da se u tom smjeru sprovode sve aktivnosti jačanja odvraćanja i odbrane na teritorijama članica.

“Kako Ukrajina nije članica NATO, snage Alijanse neće biti raspoređivane na teritoriji te zemlje, što su u svojim javnim obraćanjima iznijeli visoki zvaničnici NATO”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da, cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze koje proizilaze iz planova Alijanse, taj resor i VCG u kontinuitetu prate i analiziraju situaciju na istočnom krilu Alijanse i pravovremeno informišu Savjet za odbranu i bezbjednost o potrebi donošenja odgovarajućih zakonom predviđenih odluka.

“U cilju stvaranja preduslova za prenos ovlašćenja na Vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, što je definisano članom četiri stav četiri Zakona o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je s tim u vezi, Ministarstvo pripremilo Predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastavu snaga Sjeveroatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

“Kao i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza, koje je dostavilo Savjetu za odbranu i bezbjednost radi utvrđivanja”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da u skladu sa članom četiri stav dva navedenog Zakona, Savjet za odbranu utvrđuje Predlog odluke, nakon čega je, kako sukazali, dostavlja Skupštini Crne Gore na razmatranje i donošenje konačne odluke o upućivanju.

Oni su kazali da su Ministarstvo odbrane i VCG, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, a na osnovu odluka Sjevernoatlantskog savjeta u čijem donošenju Crna Gora ravnopravno učestvuje, pripremili odgovarajuće Predloge odluka i uputili ih Savjetu za odbranu i bezbjednost.

Dodaje se da se te Odluke se suštinski razlikuju od većine podataka koji su danas iznijeti u javnosti.

“Kao što je izneseno u saopštenju predsjednika Vlade i člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, Zdravka Krivokapića, predlog odluke danas nije mogao biti utvrđen, jer se nijesu stekli proceduralni uslovi za održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije