fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMCP: Molimo se da u Ukrajini da zavlada mir

MCP: Molimo se da u Ukrajini da zavlada mir

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), sa današnjeg skupa povodom obilježavanja praznika Svetog Simeona Mirotočivog, poručila je da se moli da ratna dejstva u Ukrajini prestanu i da zavlada mir u toj državi.

U poruci sa skupa se navodi da je MCP osam vjekova pomjesne Crkve dočekala u namjeri tadašnjih vlasti da radi ostvarenja nerazumnih ideoloških i političkih ciljeva, ozakoni diskriminaciju Mitropolije i drugih eparhija Srpske pravoslavne Crkve (SPC) u Crnoj Gori.

“Da joj ukine pravni status stican u dugoj osmovjekovnoj istoriji i da, na kraju, ponizi i pogazi našu građansku i vjersku slobodu”, dodaje se.

Navodi se da je ta nepravda, probudila u narodu duh slobode, sloge i zajedništva, a da se vođena sveštenstvom MCP, borba se preobrazila u svenarodni molitveni litijski pokret.

“Posebno je značajno to što su pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori u tom sveštenom hodu obrisali različite podjele i sva podozrenja među sobom, izmirili se i objedinili oko imena božijeg i svojih svetinja”, navodi se u poruci.

U MCP su, kako su kazali, naročito zahvalni bogu što se u Crnoj Gori još jednom potvrdilo i utvrdilo kanonsko jedinstvo SPC.

Oni su odbacili sve “nedobronamjerne i netačne glasine koje unose nemir i nespokojstvo među vjernim čedima naše Svete Crkve”, a koji, kako se dodaje, hoće da dovedu u pitanje jedinstvo za koje su svi, bez razlike i izuzetka, dali svoj doprinos.

“Događaji koji su iza nas pokazali su da kad smo jedno i zajedno, jedni sa drugima i sa Hristom, dostižemo istinsko ljudsko dostojanstvo i slobodu pred bogom i pred svijetom”, navodi se u poruci sa skupa.

Dodaje se da sjećanje na posljednju Svetosimeonovsku litiju od prije dvije godine obnavlja ljubav i brigu prema pravoslavnoj braći u Rusiji i Ukrajini.

Iz MCP su podsjetili da je prije dvije godine, “u trenucima naše smutnje i nevolje” bio mitropolit kijevski Onufrije.

“Molimo se Bogu da ratna dejstva prestanu i da zavlada bratski mir u blagoslovenoj Ukrajini među svim duhovnim potomcima Svetog kneza Vladimira”, kaže se u poruci.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije