fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMCP donirala medicinsku opremu Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

MCP donirala medicinsku opremu Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) donirala je Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (CFMR) Kliničkog centra (KCCG), dva medicinska aparata vrijedna 12,1 hiljadu EUR.

Kako je saopšteno iz KCCG, Mitropolija je donirala dva aparata impulsnog magnetnog polja niske frekvencije.

Oni su naveli da ti aparati imaju široku primjenu u fizikalnoj medicini za liječenje, između ostalog, muskuloskeletnih oboljenja i povreda, osteoporoze, dekubita, zapaljenskog i degenerativnog reumatizma.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, na svečanom uručenju donacije, rekao da je običaj MCP da svake godine donira neki važan aparat, koji je potreban za liječenje pacijenata u Kliničkom centru ili nekoj drugoj bolnici na području Crne Gore.

Kako je rekao, tu tradiju nastavili su i ove godine, sa dva aparata za fizikalnu terapiju.

“Veoma sam zahvalan na ovom dočeku, na ovoj ljubaznosti gospodina ministra, gospođe direktorice KCCG i gospođe direktorice Centra za fizikalnu medicinu i cijelom osoblju KCCG-a, koji ulažu ogromne napore za zdravlje našeg naroda u cjelini, što se zaista vidi po rezultatima njihovog rada”, rekao je Joanikije.

On je kazao da su, kada vide tu njihovu žrtvu, motivisani da učestvuju i da pomognu da se unaprijedi zdravstvo u Crnoj Gori.

Joanikije je, kako se navodi, čestitao predstojeće božićne praznike.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun zagvalio je MCP i Joanikiju na još jednoj donaciji KCCG-u.

„Vaš humani čin, uoči Božića-najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, koji, rekao bih, postaje tradicija, ima poseban značaj i važnost. Dosadašnje donacije, od ultrazvučnog aparata i novčane pomoći i sada medicinske opreme za potrebe CFMR, dostigle su iznos od oko 45 hiljada EUR, što je vrijedno poštovanja“, naglasio je Šimun.

On je istakao da je Vlada u potpunosti posvećena unapređenju zdravstvenog sistema i očuvanju zdravlja populacije, ali da je svaki vid pomoći dobrodošao i izuzetno značajan.

„Mitropolija je još jednom pokazala da je posvećena dobrobiti svog naroda na čemu smo vam svi veoma zahvalni“, poručio je Šimun, čestitajući svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti predstojeći Božić, uz želju da ih služi dobro zdravlja i da ga provedu u miru i blagostanju.

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović kazala je da je humani čin MPC, uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika, najbolji način da započnemo godinu.

“Zahvaljujemo se MCP-u na ovako vrijednoj donaciji, koja će umnogome olakšati rad terapeutima i poboljšati uslugu koju pružamo našim pacijentima. Takođe smo zahvalni što je Mitropolija prepoznala naš rad i baš Centru za fizikalnu medicinu donirala pomenute aparate”, kazala je Radulović.

Direktorica Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Sonja Nejkov zahvalila je na donaciji i pojasnila da se impulsno magnetno polje niske frekvencije širiko primenjuje u fizikalnoj medicini i rehabiltaciji.

“Osobito sam zadovoljna što je Mitropolija izabrala da donira baš Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dva aparata za magnetnu terapiju niske frekvence, koji će umnogome značiti našim fizioterapeutima i osoblju koje će raditi na tim aparatima, kao i našim pacijentima”, rekla je Nejkov.

Kako je kazala, aparati koji su do sada korišćeni u Centru stari su između 15 i 20 godina, tako će novi koji su automatizovani i imaju noviju tehnologiju fokusiranog magnetnog talasa, značajno doprinijeti i ubrzati rehabilitaciju pacijentima.

Ona je navela da je na dnevnom nivou u presjeku između 500 i 550 pacijenata na terapiji, a od tog broja 90 odsto njih koristi magetoterapiju u svom liječenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije