fbpx
16 C
Podgorica
September 28, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKocijančić: Bojkot neprihvatljiv

Kocijančić: Bojkot neprihvatljiv

Brisel, (MINA) – Bojkot parlamenta nije prihvatljiv a proteste, koji se istovremeno dešavaju u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji, ne treba porediti, ocijenjenila je portparolka Evropske unije, Maja Kocijančić.

Kocijančić je odbacila konstataciju da je u toku “balkansko proljeće”, koje može izazvati ozbiljnu krizu za EU.

“Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije”, rekla je Kocijančić u Briselu, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da postoje neki zajednički elementi u zahtjevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje.

“Evropska komisija kroz svoje izvještaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izvještaji su jasni i ne bih poredila te situacije”, ponovila je Kocijančić.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahtjeva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančić je ocijenila da je vladavina prava apsolutno od najviše važnosti.

“Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama, već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bi imali zaokruženu sliku situacje na terenu”, zaključila je Kocijančić.

Upitana za stav EU povodom sličnog poteza srpske opozicije Kocijančić je naglasila da ne treba razmatrati svaku situaciju pojedinačno u svakoj od zemalja partnera.

“Naglašavamo da je parlament mjesto gde treba da se vode debate”, rekla je ona.

Dodala je, kad je riječ o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Kocijančić je rekla da je zajednička poruka EU svim partnerima na zapadnom Balkanu ta da region ima jasnu EU perspektivu koja može postati realnost samo kroz sprovođenje reformi.

”Reforme su prioritet i fokus. One su važne za sve građane i zato ja naš fokus sa svim partnerima na tome”, kaže Kocijančić.

Ona je ponovila da je EU unaprijedila svoje angažovanje sa zapadnim Balkanom i da je to fokus posla EU.

Najčitanije