fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKašćelan: Cetinje i cijela Crna Gora na raskrsnici

Kašćelan: Cetinje i cijela Crna Gora na raskrsnici

Podgorica, (MINA) – Cetinje i cijela Crna Gora danas su na raskrsnici zbog falsnog preispitivanja istorije, kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve i zločinci, antifašisti i fašisti, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je, na svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje, koja je organizovana povodom 13. novembra – Dana oslobođenja grada, rekao da je teško je ostati imun na nagli zaokret udesno znatnog dijela crnogorskog društva.

„Ane upitati se – kako smo to dozvolili, šta smo to previdjeli, gdje smo pogriješili“, dodao je Kašćelan.

On je poručio da antifašizam nema alternativu, jer je njegova suština sadržana u osnovnom sistemu civilizacijskih vrijednosti, u kojem se poštuje sloboda i izbor svakoga čovjeka i gdje nacionalni, etnički, vjerski i dugi osjećaji pripadaju isključivo privatoj sferi.

Prema riječima Kašćelana, građanska i osviještena Crna Gora ne smije dozvoliti da se zaustavi točak napretka.

„Ne smiju se više nikada ponoviti scene s početka septembra, kada se crnogorska prijestonica gušila u suzavcu i dimnim bombama, jer su se građani drznuli da iskažu bunt protiv kršenja ustava i osnovnih ljudskih prava, protiv odluke izvršne vlasti da primat da jednoj vjerskoj zajednici“, naveo je Kašćelan.

On je, kako je saopšteno iz Prijestonice istakao da se ne može u sekularnoj državi sa instanci vlasti, ma koja većina da je konstituiše, nametati religijski radikalizam, niti vjerski lideri i učenja.

Ne može se, kako je naveo, primjenom pravnog nasilja i moći, otimati imovina, niti preuzimati ingerencije drugih grana vlasti.

„Ne može se tražiti od Crnogoraca da budu manjina u svojoj državi, niti da pristanu na romansiranje sopstvene istorije ili na njen izvoz kada se ukaže potreba da se istakne važnost zavojevača i osvajača“, kazao je Kašćelan.

On je istakao da svi moraju dati doprinos da se sačuva gađanski koncept države Crne Gore i nastavi njen evroatlanski put.

Kašćelan je na sjednici predstavio rezultate u radu lokalne uprave između dva praznika, navodeći da je gradski budžet za prvih deset mjeseci realizovan u iznosu od gotovo 85 odsto, a nastavljena je, kako je naveo, i konsolidacija javnih finansija.

Predsjednica Skupštine Prijestonice, Dejana Dizdar, ocijenila je da Dan oslobođenja podsjeća na slobodarski duh Cetinja, na 49 Cetinjana koji su proglašeni za narodne heroje, na multikulturalnost, istorijski značaj, snagu i kontinuitet crnogorskog društva u borbi protiv fašizma.

„Današnjom sjednicom odajemo počast onima koji su živjeli za ideju i za nju dali živote, a koji su nas učinili ponosnim – da ih se sjećamo sa poštovanjem, jer su nam ostavili u zavjet čuvanje tekovina na kojima počivaju antifašizam i borba protiv nacionalizma“, navela je Dizdar.

Na svečanoj Sjednici ove godine prvi put je dodjeljena medalja za humanitarni rad i doprinos razvoju lokalne zajednice crnogorskom iseljeniku i potvrđenom humanisti Blažu Sredanoviću.

Uručene su i studentske nagrade Iliji Zekoviću, Moniki Vujisić, Ivani Dendić, Mariji Mrđonović, Nikoleti Ivanović, Nataši Vukićević i Kseniji Borozan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije