fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Ne vidim zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan

Joanikije: Ne vidim zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da ne vidi razlog zbog kojeg Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade ne bi bio potpisan.

On je, u intervjuu Radio Televiziji Nikšić (RTNK), rekao da ne može govoriti o rokovima, kada bi moglo doći do potpisivanja ugovora.

“Ono što je bitno jeste da crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao”, naveo je Joanikije.

Kako je kazao, u pravnom pogledu taj dokument je važan.

“Sigurno je da bi naš položaj bio još bolje definisan, jer bi država i crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podjeli nadležnosti”, rekao je Joanikije, prenosi portal RTNK.

On je, odgovarajući na pitanje kakav je danas odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), kazao da i jedni i drugi imaju obaveze i nadležnosti.

Joanikije je rekao da ne žele da se miješaju u poslove Vlade i da imaju korektnu saradnju.

“Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rješavaju svoje probleme, neka nađu rješenje”, naveo je Joanikije.

Političari, kako je dodao, treba da vode ozbiljan, odgovoran i konstruktivan dijalog i da im prioritet bude da učine nešto za narod koji predstavljaju.

“Ne bih ja mogao da savjetujem političare šta da rade i kako da postignu dogovor. Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti”, rekao je Joanikije.

On je naveo da im “ne pada na pamet da se još opterećuju politikom”, osim da se bave uređenjem odnosa crkve i države.

“Ako nas ovo vrijeme upućuje na skromnost i na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, neće time naša vjera oslabiti. Ona će kroz tu skromnost ojačati”, naglasio je Joanikije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...