fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađanima da ne pale vatru na otvorenom 

Građanima da ne pale vatru na otvorenom 

Podgorica, (MINA) – Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) apelovao je na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Na području Crne Gore prethodnih dana registrovan je veliki broj požara na otvorenom prostoru koji su, kako se navodi, pričinili određenu materijalnu štetu.

“U periodu od 22. do 24. marta evidentirano je 130 požara na otvorenom prostoru koji su u najvećem broju slučajeva izazvani od strane građana prilikom čišćenja svojih imanja”, kaže se u saopštenju.

Upozorava se da je bilo kritično na području Danilovgrada, Kolašina, Budve, Nikšića i Podgorice, što je dovelo do toga da je nekoliko požara ugrožavalo stambene objekte i druga materijalna dobra.

“Situacija na ugroženim područjima je zahtijevala višednevni neprestani rad pripadnika službi zaštite i spašavanja u svim jedinicama lokalne samouprave, kao i za ovaj period neočekivani angažman jedinice za gašenje požara iz vazduha Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije”, kaže se u saopštenju.

Angažovanje resursa na lokalnom i državnom nivou doprinijelo je, kako se navodi, sprječavanju nastanka većih materijalnih šteta, pri čemu su već utrošena određena sredstva planirana za period pojačane požarne opasnosti – ljetnji period.

Iz Direktorata najavljuju da će se narednih dana vršiti osmatranje teritorije Crne Gore iz vazduha helikopterima MUP-a, kao i Vojske Crne Gore koji su opremljeni najsavremenijim uređajima za snimanje terena iz vazduha.

“Službenici Uprave policije će imati pojačanu aktivnost u smislu patroliranja na prostorima sa povećanim požarnim rizikom, a sve u cilju pronalaska i eventualnog procesuiranja lica koja izazivaju požare na otvorenom prostoru, što se i dogodilo u Budvi kada je jedna osoba procesuirana zbog izazivanja opšte opasnosti”, kaže se u saopštenju.

Direktorat za vanredne situacije apeluje na građane da ne vrše nekontrolisana paljenja na otvorenom prostoru, već da ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala o tome obavijeste službe zaštite i spašavanja u njihovim opštinama, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

Iz MUP-a mole građane da iskoriste mogućnost prijavljivanja nastanka požara i počinilaca na broj 112 Direktorata za vanredne situacije.

Najčitanije

Duguju za poreze i doprinose 52,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Opštine, njihova javna preduzeća i ustanove, ukupno za poreze i doprinose...