fbpx
NaslovnicaCrna GoraDukaj: Još jedan krupan korak naprijed u sajber bezbjednosti

Dukaj: Još jedan krupan korak naprijed u sajber bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će, otvaranjem sigurnosnog Operativnog centra Vlade za praćenje, otkrivanje i odgovor na incidente, u Ministarstvu javne uprave, napraviti najvažniji operativni korak u obezbjeđivanju sajber prostora i informacione infrastrukture, poručio je resorni ministar Maraš Dukaj.

On je kazao da će danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Milojko Spajić svečano otvoriti taj centar.

„Time će naša država, prvi put, napraviti ovaj najvažniji operativni korak u obezbjeđivanju svog sajber prostora i informacione infrastrukture“, naveo je Dukaj u autorskom tekstu.

Kako je kazao, trebalo je da se nažalost dogodi masovni sajber napad na Crnu Goru u avgustu 2022. godina da crnogorsko društvo shvati koliko je u toj oblasti bilo nezaštićeno, zato što u prethodnom periodu nije dovoljno urađeno.

„Tada smo samo zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju naših eksperata i pomoći naših NATO partnera, prošli daleko bolje nego što smo mogli. Sačuvali smo i infrastrukturu i podatke. To nam je bila škola“, kazao je Dukaj.

On je istakao da se od tada planirano i osmišljeno država penje ljestvicom sajber bezbjednosti.

Dukaj je dodao da su prepoznali da je potrebno uspostavljanje posebnog Vladinog CIRT (Cyber Incident Response Team) – tima stručnjaka za odgovor u kritičnim situacijama.

„Imamo non-stop čuvara naše informacione infrastrukture i našeg sajber prostora i kreiran gotovo u potpunosti informacioni štit“, istakao je Dukaj.

Kako je rekao, značajno su povećali zarade stručnjacima i uspostavili su važna partnerstva sa kolegama izvan Crne Gore.

Dukaj je naglasio da današnjim događajem nastavljaju snažno da unapređuju sistem zastite sajber prostora.

„Sada imamo i vise eksperata, koji se edukuju u kontinuitetu da odgovore na izazove, a od danas i adekvatan prostor, savremenu opremu, najnaprednija softverska rješenja. Na našu veliku sreću, mi imamo partnere i prijatelje s kojima razmjenjujemo iskustva i organizujemo zajedničke edukacije i usavršavanja“, dodao je Dukaj.

On je rekao da dolazak Fon der Lajen doživljava i kao simboličku poruku svima u Crnoj Gori, kao bezrezervnu podršku državi.

„Prepoznavanju kapaciteta i naših službenika, da usvajaju znanja i postižu zahtjevne rezultate, na našem evropskom putu“, naveo je Dukaj.

On je naglasio da je ponosan što je ambiciozan cilj Ministarstva javne uprave, koji su odavno zacrtali, konačno ostvaren.

„Ovih dana u Vašingtonu smo obezbjedili nove programe podrške jačanju crnogorskih institucija za sajber bezbjednost od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ekspertsku podršku, saradnju sa partnerskim institucijama SAD, najsavremenije obuke za naše službenike, što daje snagu našim daljim naporima“, rekao je Dukaj.

Prema njegovim riječima, dani dijele od trenutka da Crna Gora prva na Zapadnom Balkanu iskorači još naprijed i uspostavi i normativni okvir, usklađen sa normativom najnaprednije demokratske zajednice – Evropske unije (EU).

Dukaj je kazao da je Crnoj Gori, kako bi sistem bio potpuno zaokružen,ostalo još da Skupština donese novi Zakon o informacionoj bezbjednosti, koji je Vlada još u maju uputila u parlamentarnu proceduru.

„S novim Zakonom bićemo još otporniji, imaćemo i državnu Agenciju za sajber bezbjednost i potpuno zaokružen sistem za rano otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji“, naglasio je Dukaj.

On je istakao da je to u interesu cijelog društva, građana, privrede koja raspolaže sa kritičnom infrastrukturom i ekonomije, jer će se svi investitori osjećati sigurnije u takvom ambijentu na koji su navikli u uspješnim državama.

Prema ocjeni Dukaja, i evropski put time će biti još uspješnijji, jer je taj zakon dio pregovaračkog Poglavlja 10, za koji se očekuje zatvaranje ove godine.

On je kazao da je kohezivni pristup u toj oblasti ključan.

„Za uspješnost dosadašnjeg puta zahvalni smo našim posvećenim službenicima, akademskoj i IT zajednici, inostranim partnerima i pogotovo crnogorskim medijima koji su prepoznali opasnosti i izazove, učili i napredovali zajedno s nama i odgovornim profesionalnim izvještavanjem, bez senzacionalizma, dali jedan od ključnih doprinosa sajber bezbjednosti Crne Gore“, naveo je Dukaj.

Kako je rekao, zato je to zajednički uspjeh i zato je današnji dan važan za sve.

„Već sjutra, očekuju nas novi izazovi i novi koraci, još odlučniji i još veći“, zaključio je Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sainc pobijedio u Meksiku

Podgorica, (MINA) - Vozač Ferarija Karlos Sainc pobjednik je Velike nagrade Meksika, 20. trke...