fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDozvoljeno održavanje proslava uz posjedovanje COVID potvrda

Dozvoljeno održavanje proslava uz posjedovanje COVID potvrda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od sjutra dozvoljeno održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje COVID potvrda i obezbjeđivanje prostora od deset metara kvadratnih po osobi, predviđeno je novim epidemiloškim mjerama.

Novim mjerama, koje će važiti od sjutra do 4. marta, omogućeno je da privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u restoranima, kafićima, kafeterijama, hotelskim restoranima i slično, mogu da organizuju rad od sedam sati do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje COVID potvrda.

Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena.

Dozvoljeno je i primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 osoba i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, rekao je na konferenciji za novinare da
broj novooboljelih u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice manji za oko 54 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

Galić je kazao da je bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na hiljadu stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom.

“Kada poredimo podatke u poslednjih sedam dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Island, Holandija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i druge”, naveo je Galić.

On je ponovio da se samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju može uticati na smanjenje udjela smrtnosti.

“Nažalost, preko 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano, dok je u poslednjih pet dana od svih osoba koje su preminule samo jedna bila vakcinisana”, istakao je Galić.

On je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo šest mjeseci od posljednje doze vakcine da prime i treću buster dozu.

“IJZ će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere”, rekao je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da se u Crnoj Gori, na bolničkom liječenju nalaze 182 pacijenta, što je 30 odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije.

Ona je navela da se u KCCG, gdje se nalaze najteži pacijenti iz cijele države, liječe 53 COVID pacijenta, a da je njih 20 životno ugroženo.

“Svi, osim jednog, imaju značajna prethodna oboljenja i svi su, sem jednog, nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine. Samo jedan od njih je mlađi od 40 godina. Dvoje pacijenata su u uzrasnoj grupi od 65 do 70 godina, a ostali su stariji”, rekla je Radulović.

Ona je kazala da je na liječenju u barskoj bolnici je 25 pacijenata, u Opštoj bolnici (OB) Pljevlja 34, OB Berane pet pacijenata, u OB Kotor 21 pacijent, u OB Nikšić 12 pacijenata, u bolnici u Brezoviku 22 pacijenta.

Radulović je kazala da je od ukupnog broja hospitalizovanih u Crnoj Gori, na neinvazivnoj i mehaničkoj ventilaciji 16 pacijenata, što je, kako je dodala, manje od deset odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije