fbpx
NaslovnicaCrna GoraDjeca na magnetnu čekaju i do tri mjeseca

Djeca na magnetnu čekaju i do tri mjeseca

Podgorica, (MINA) – Djeca sa neurološkim oboljenjima moraju da čekaju više od tri mjeseca na snimanje magnetnom rezonancom u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), jer nema slobodnih termina do kraja jula, piše Dan.

Roditelji djece upozorili su da u Dječjoj bolnici dugo ne mogu da dođu do dijagnoze, jer se teško dolazi do termina kod neurologa, pa nakon obavljenog snimanja čekaju i preko 20 dana.

Majka dječaka Milka Šćepanović rekla je za Dan da im je tek 15. novembra zakazan termin za pregled magnetnom rezonancom, dok su se NVO “Naše sunce” obraćali i drugi roditelji koji su se žalili da se na ovo snimanje čeka i preko tri mjeseca.

“Kao majka djeteta koje ima autizam juče ujutro sam se suočila sa činjenicom sa kojom su se našoj NVO Naše sunce danima javljali roditelji čija djeca imaju potrebu za MR endokranijuma (magnetnom rezonancom)”, kazala je Šćepanović.

Kako je rekla, na pregled za magnet čeka se više od pola godine.

“Dobili termin tek u novembru. Zbog stanja svog sina i hitnosti da se pomenuti pregled odradi, spriječena sam da bilo šta uradim kako bi se pretrage izvršile”, rekla je Šćepanović.

Ona tvrdi da su se NVO Naše sunce javljali roditelji koji su tvrdil i da za magnet u IBD-u moraju čekati i po tri mjeseca.

Iz Kliničkog centra su odgovorili da pacijenti na pregled magnetnom rezonancom čekaju do kraja jula, dok hitni pacijenti ne čekaju na pregled.

Oni su naveli da se sve preglede zakazuje izabrani doktor, tako da se o dužini čekanja na pregled ne mogu izjašnjavati.

“Sva hitna stanja kada je MR dijagnostika u pitanju obavljaju se odmah, dok su trenutno za redovne preglede na navedenu proceduru zakazani termini do kraja jula. Dešava da pojedini roditelji odustaju od zakazanog pregleda, tako da se u tim slučajevima pozivaju druga djeca”, istakli su iz KCCG.

Najčitanije