fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora postala dio Mreže sudija za rodnu ravnopravnost

Crna Gora postala dio Mreže sudija za rodnu ravnopravnost

Podgorica, (MINA) – Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa AIRE centrom, pridružio se Mreži sudija i sutkinja posvećenoj jačanju rodne ravnopravnosti.

Kako je saopšteno iz AIRE Centra, riječ je o inicijativi koja je pokrenuta početkom aprila ove godine na Pravosudnom forumu o rodnoj ravnopravnosti održanom u Budvi.

Oni su podsjetili da je na tom forumu naglašena potreba koordinisanog pristupa edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija po tom pitanju u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan, Biljana Brajtvajt, istakla je da je unapređenje ravnopravnosti važan cilj u državama širom Evrope.

“Široko rasprostranjeno nasilje nad ženama, postojanje rodnih stereotipa, nedovoljna zastupljenost žena u politici i na poslovima visokog statusa, i uticaj Covid-19 na žene koje su već socijalno ugrožene samo su neki od faktora koji znače da je unapređenje položaja žena u regionu naš imperativ”, rekla je Brajtvajt.

Brajtvajt je ocijenila da žene uživaju jednakost prema zakonu, ali ne i u praksi.

“Implementacija zakona i mera za uspostavljanje rodne ravnopravnosti ostaje ozbiljan izazov, a domaći sudovi i pravni stručnjaci širom regiona imaju vitalnu ulogu u odgovoru na taj izazov“, poručila je Brajtvajt.

U saopštenju se navodi da je AIRE Centar kroz bilateralne sporazume dogovorio saradnju sa institucijama za edukaciju sudija i iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, što predstavlja temelj za buduće aktivnosti Mreže.

Iz AIRE Centra su istakli da je realizaciju te inicijative podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, Ljiljana Lakić, kazala je da je, kada je tema rodne ravnopravnosti u pitanju, Centar kao nacionalna institucija za obuku u pravosuđu odavno prepoznao značaj kontinuiranog sprovođenja i unapređenja znanja u toj oblasti.

“Kroz program za kontinuiranu obuku sudija i državnih tužilaca i kroz inicijalnu obuku za kandidate za sudije i kandidate za državne tužioce”, dodala je Lakić.

U saopštenju se ističe da se Crna Gora još suočava sa izazovima u ovom segmentu zaštite ljudskih prava pred sudovima.

Lakić smatra da je uspostavljanje Mreže sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti korak naprijed u saradnji i podizanju svijesti sudija o rodnim stereotipima i predrasudama.

Brajtvajt je, kako se navodi, pozdravila zalaganje Crne Gore za regionalnu saradnju u oblasti vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Ona je istakla da će postojanje te Mreže postaviti temelje za saradnju centara za edukaciju u pravosuđu i u drugim oblastima.

Kako je dodala, mreža će pružiti mogućnosti za jačanje veza i saradnje među sudijama i praktičarima, ciljanu obuku osmišljenu da ima praktičan učinak, kao i dubinsko istraživanje i razmenu znanja, vještina, iskustava i ideja u vezi sa rodnom ravnopravnosti kroz strukturirano umrežavanje i model mentorstva.

“Regionalni aspekt takve mreže je posebno važan s obzirom na zajedničku pravnu i društvenu tradiciju, istoriju i običaje širom Zapadnog Balkana”, zaključila je Brajtvajt.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije