fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoČlanovi Vijeća moraju biti svjesni profesionalne odgovornosti

Članovi Vijeća moraju biti svjesni profesionalne odgovornosti

Podgorica, (MINA) – Članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost koji ignorišu pozive za učešće na sjednici Vijeća, moraju biti svjesni profesionalne odgovornosti kao i rizika u koje uvode društvo svojom neaktivnošću i dosljednim neispunjavanjem preuzetih obaveza, smatra savjetnik premijera za bezbjednost, Vojo Laković.

Kako se navodi u saopštenju, Laković je podsjetio da se više puta obraćao i upoznao javnost sa mogućim, novim bezbjednosnim izazovima pred kojima bi se mogla naći država Crna Gora i njeni građani.

“Nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović obznanio političku odluku da je spreman sa svojim koalicionim partnerom da podrži političke projekte, koji bi u krajnjem značili prekrajanje izborne volje građana od 30. 8. 2020. godine i rušenje aktuelne Vlade Zdravka Krivokapić”, kazao je Laković.

Laković je naveo da je u toku protekle radne sedmice Krivokapić u dva navrata sazivao sjednicu Vijeća nacionalne bezbjednosti na kojoj je trebalo razmijeniti sve bezbjednosno relevantne informacije.

“I na osnovu njih načiniti podrobnu analizu bezbjednosne situacije u zemlji i stanja u kojem se nalazi bezbjednosni sektor države, sa posebnim osvrtom na događaje od 5. septembra prošle godine, od kada bezbjednosna situacija u državi dobija, biću slobodan da kažem, svoju novu dimenziju”, dodao je on.

Laković je naveo da “ne mora objašnjava” od kakvog su značaja za državu razgovori i dijalog, stručna i odgovorna razmjena argumenata, u tijelima kakvo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost, u trenucima koji su sa političkog, a naročito sa bezbjednosnog aspekta, izazovni.

On je kazao da ni 25. i 26. januara, sjednica Vijeća nije održana zbog nedolaska Abazovića, ministara unutrašnjih i vanjskih poslova Sergeja Sekulovića i Đorđa Radulovića, predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost Milana Kneževića i potpredsjednika Odbora Melvudina Nuhodžića.

Laković je rekao da ne želi da ulazi u razloge zbog kojih se pet članova Vijeća “združeno” nije pojavilo na uredno zakazanom zasijedanju i dodao da se prilikom analiziranja i ocjenjivanja nastupajućih dešavanja kako u bezbjednosnom sektoru, tako i u političkom i građanskom životu Crne Gore, ta činjenica mora posebno uzimati u obzir.

“Članovi Vijeća koji ignorišu uredno dostavljene pozive za učešće na sjednici, moraju biti svjesni profesionalne odgovornosti kao i rizika u koje uvode društvo i građane svojom neaktivnošću i dosljednim neispunjavanjem preuzetih obaveza”, ocijenio je Laković.

On je rekao da sa druge strane, kabinet predsjednika Vlade i premijer, ponavljanjem zakazivanja sjednice, iscrpljuju sve pravne mogućnosti da članove Vijeća „privole“ da ispune svoju radnu i funkcionersku obavezu.

“Ali sa sebe skidaju i svaku odgovornost, čiji se nosioci ne nalaze u kabinetu premijera, već na drugim adresama”, kazao je Laković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...