fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBegić: Oko 15 hiljada djece nije primilo MMR vakcinu

Begić: Oko 15 hiljada djece nije primilo MMR vakcinu


Podgorica, (MINA) – Oko 15 hiljada djece nije primilo MMR vakcinu, što sa epidemiološkog aspekta predstavlja pogodno tlo za razvoj epidemije, kazao je viši konsultant za zdravlje u predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori, Senad Begić.

On je, u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazao da se u UNICEF-u plaše preklapanja epidemije gripa, kovida i morbila.

Begić je podsjetio da je nakon antivakserske kampanje 2014. drastično opao broj vakcinisane djece, a da je taj trend porastao 2018. kada je počela epidemija morbila u regionu.

Međutim, kako je naveo, kada je to prošlo, ponovo je pao trend vakcinacije, a situaciju je dodatno pogoršala korona.

“Prema podacima koji su nama dostavljeni, djeca rođena 2019. godine su bila vakcinisana 25 odsto, odnosno pravovremeno je vakcinisano jedno od četvoro djece. To je ono što nas u UNICEF-u posebno plaši”, kazao je Begić.

On je dodao da je barem jednom dozom vakcinisano 75 odsto, odnosno tri četvrtine predškolske djece.

“Oko 15 hiljada djece nije vakcinisano i nijesu zaštićena, i to sa epidemiološkog aspekta predstavlja pogodno tlo za razvoj epidemije. Dobro je to što tih 15 hiljada djece nije na jednom mjestu, nego su nepravilno raspoređena u svim opštinama”, kazao je Begić.

On je istakao da pojedine opštine imaju 90 odsto obuhvat vakcinacije u kompletnoj predškolskoj populaciji.

“Mojkovac je to sjajno uradio. Dakle, u tom gradu je skoro 95 odsto djece je vakcinisano, ne samo MMR vakcinom, nego svim vakcinama predviđenim za djecu”, rekao je Begić.

On je upozorio da, i bez korone, morbili predstavljaju jako opasno oboljenje, naročito što se, kako je naveo, šire nestvarnom brzinom.

„Jedna zarazna osoba, u uslovima normalne društvene interakcije, može da prenese virus na 18 nezaštićenih osoba i da izazove epidemijski požar”, objasnio je Begić.

On je podsjetio na istraživanje koje je pokazalo da gotovo 30 odsto stanovnika Crne Gore vjeruje u neku teoriju zavjere.

Begić je istakao da je autor rada u kojem je MMR optužen za javljanje autizma kod djece imao direktnu korist od plasiranja te dezinformacije.

“On je imao finansijsku korist od tog rada, jer je već imao spremno djelo za drugu vakcinu koju je želio da promoviše”, kazao je Begić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije