fbpx
NaslovnicaCrna GoraDodatak za svako dijete do 18 godina kojem je to zaista potrebno

Dodatak za svako dijete do 18 godina kojem je to zaista potrebno

Podgorica, (MINA) – Poslanici Socijaldemokrata (SD) podnijeće amandman na izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim predlažu da dječji dodatak bude obezbijeđen za svako dijete uzrasta do 18 godina, kojem je taj novac zaista neophodan.

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje su predložili predstavnici parlamentarne većine, predviđeno je da dječji dodatak dobijaju samo djeca do šeste godine i to nezavisno od materijalnog statusa njihovih roditelja.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da se amandmanom SD-a kao kriterijum za određivanje kome pripada dječji dodatak predviđa visina prihoda porodice u kojoj djeca žive.

“Naravno, dječji dodatak bi bio obezbijedjen i djeci bez roditeljskog staranja”, rekao je Mugoša.

Kako je naveo, na taj način bi bile stvorene pretpostavke da se obezbijedi dječji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina kojem su ta sredstva zaista neophodna, što je u skladu sa preporukama Zaštitnika ljudskih prava, nevladinih organizacija i stručnjaka iz relevantnih oblasti kada je ta problematika u pitanju.

“Time bi se izbjegla i potencijalna opasnost da predloženo rješenje poslanika vlasti bude proglašeno neustavnim zbog njegovog diskriminatornog karaktera”, istakao je Mugoša.

U SD-u smatraju da bi se usvajanjem njihovog amandmana kreirao i socijalno pravedniji model u odnosu na predlog poslanika vlasti da dječji dodatak dobiju samo djeca do šeste godine bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, jer značajan broj djece od šest do 18 godina, koja žive u porodicama neadekvatnog materijalnog stanja, ne bi imala pravo na dječji dodatak.

Prema riječima Mugoše, ukoliko bi se prihvatio amandman SD-a, na godišnjem nivou bi se izdvajao sličan iznos novca koliko je potrebno i za model dječjeg dodatka samo za djecu do šeste godine.

“Sigurni smo da bi mnogo više pozitivnih efekata bilo ako bi se ta sredstva, umjesto samo za djecu do šest godina i to bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, usmjerila na onu djecu uzrasta do 18 godina kojima je to zaista neophodno”, zaključio je Mugoša.

Najčitanije