fbpx
NaslovnicaCrna GoraDječji dodatak da primaju i djeca starija od šest godina

Dječji dodatak da primaju i djeca starija od šest godina

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) amandmanski je djelovala na Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti kako bi uvođenje dječjeg dodatka učinila pravednijim i usklađenim sa zakonima koji regulišu tu oblast, saopštio je potpredsjednik te partije Bojan Zeković.

On je kazao da se amandmanima SDP-a predlaže promjena odredbe koja uskraćuje djeci pravo na dječji dodatak nakon navršene šeste godine, jer je ta nadoknada, kako je ocijenio, realno potrebnija tokom trajanja obrazovanja djeteta, jer su u tom periodu i obaveze veće.

“Nedopustivo je da diskriminišemo djecu samo zato što imaju veći broj braće ili sestara, odnosno navršetkom šeste godine, što je predviđeno postojećim zakonskim predlogom”, rekao je Zeković.

On je naveo da je za SDP neprihvatljivo da pravo na dječji dodatak ostvaruje samo troje djece u porodici.

“Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice samo po osnovu činjenice da imaju veći broj djece, već to pravo mora biti omogućeno svoj djeci iz porodice koja ispunjavaju uslove”, kazao je Zeković.

Kako je dodao, javno nije prezentovan nijedan argument koji bi opravdao ukidanja dječjeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara.

Zeković je rekao da SDP nije predlagao uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali da u toj partiji smatraju da je raspodjela kakvu predlažu mnogo bolja, pravednija i socijalno odgovornija.

U SDP-u, kako je naveo, smatraju da djeci roditelja koji imaju izrazito visoke prihode ta nadoknada nije potrebna, već je pravednije taj novac usmjeriti onima kojima je neophodan.

Zeković je podsjetio na mišljenje zaštitnika ljudskih prava i sloboda koji je ukazao na diskriminatorske odredbe, ocjenjujući da ih je potrebno izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima tako da se otkloni suštinska nejednakost prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici.

Najčitanije