fbpx
NaslovnicaCrna GoraDirektiva o smanjenju uticaja plastičnih proizvoda

Direktiva o smanjenju uticaja plastičnih proizvoda

Podgorica, (MINA) – Direktiva Evropske unije (EU) o smanjivanju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U sadržaju tog dokumenta precizira se zabrana upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a odredbe direktive biće inkorporirane u crnogorski pravni sistem novim Zakonom o upravljanju otadom i relevantnim podzakonskim aktima.

„Direktiva EU 2019/904 Evropskog parlamenta i Vijeća od 5. juna ove godine o smanjivanju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore“, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Kako se navodi, ciljevi te Direktive su sprečavanje i smanjenje uticaja određenih proizvoda od plastike na životnu sredinu, posebno na vodenu sredinu i ljudsko zdravlje, kao i promovisanje prelaska u kružnu ekonomiju sa inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima, čime se doprinosi efikasnom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta.

Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, kako su rekli iz Ministarstva, uključuju čitav niz uobičajenih potrošačkih proizvoda koji se brzo troše i odbacuju nakon što se jednom upotrijebe u svrhu za koju su namijenjeni, rijetko se recikliraju i često bivaju odbačeni u životnu sredinu kao otpad.

Iz tog resora kazali su da će dio B priloga direktive, koji sadrži listu proizvoda koji se zabranjuju za stavljanje na tržište, biti prenesen u kompletu, a biće određen i datum stupanja zabrane na snagu.

Kako se navodi, direktiva pored zabrane tačno uvrđenih plastičnih proizvoda sadrži i druga ograničenja, uključujući mjere za postizanje ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Predlogom novog zakona o upravljanju otpadom, uvodi se proširena odgovornost proizvođača koja znači direktno sprovođenje načela „zagađivač plaća“.

„Predviđeno je da privredna društva i preduzetnici, koji uvoze ili proizvode određene proizvode koji nakon upotrebe postaju otpad, budu obuhvaćeni režimom proširene odgovornosti proizvođača“, rekli su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako se navodi, „Šema proširene odgovornosti proizvođača“ uspostavlja se za električnu i elektronsku opremu, vozila, baterije i akumulatore, gume i ambalažu, osnivanjem organizovanih sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada.

Iz Ministarstva su kazali da će svaki od proizvođača biti dužan da sprovodi obaveze iz šeme proširene odgovornosti.

„To će se odvijati kroz samostalno organizovanje sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada, odnosno da proizvođač sam ili sa drugim proizvođačem organizuje kolektivni sistem preko posebnog privrednog društva, ili da se uključi u osnovani kolektivni sistem u skladu sa zakonom“, precizirali su iz tog resora.

Iz Ministarstva su dodali da će u okviru obaveza za ambalažu i ambalažni otpad biti obuhvaćeni i proizvodi od plastike, čime će se uticati na bolje upravljanje otpadnom plastikom.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...