fbpx
NaslovnicaCrna GoraDigitalna EU kovid potvrda u potpunosti funkcionalna

Digitalna EU kovid potvrda u potpunosti funkcionalna

Podgorica, (MINA) – Digitalna kovid potvrda Evropske unije (EU) u potpunosti je funkcionalna, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, dodajući da je aplikacija Safe go u finalnoj fazi testiranja.

Kako se navodi, preko portala www.ezdravlje.me, građani od decembra prošle godine, mogu zatražiti digitalnu EU kovid potvrdu ako su vakcinisani, imaju negativan test ili su prebolovali kovid-19.

“Važno je napomenuti da od kraja oktobra prošle godine i osiguranici koji nisu registrovani kod izabranog doktora, mogu koristiti portal eZdravlje.me”, naveo je generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu Aleksandar Sekulić.

Prema njegovim riječima, potvrda koja građanima olakšava slobodu kretanja i u državi i inostranstvu, može se koristiti u svim državama koje su članice EU kovid sistema i verifikovati u skladu sa pravilima tih država.

On je naveo da građani potvrdu mogu zatražiti i u papirnoj/digitalnoj formi kod izabranog ljekara i na vakcinalnim punktovima.

Sekulić je kazao da je povezivanje sa EU kovid sistemom uspješno završeno i da je Crna Gora sada dio tog sistema.

“S tim u vezi je, zbog povećanog broja upita građana, još jednom važno istaći da su nacionalne COVID potvrde prestale da budu validne i zamijenjene su EU kovid potvrdama”, rekao je Sekulić.

On je kazao i da je mobilna aplikacija SafeGoCG u finalnoj fazi testiranja.

Sekulić je podsjetio da ta aplikacija omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim kovid potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim drugim zemljama koje su pristupile EU COVID platformi.

“Testna verzija te aplikacije je postavljena na PlayStore, s ciljem prikupljanja što više utisaka i iskustava korisnika i u svrhu njenog testiranja, kako bi se uštedjelo na vremenu u procesu odobravanja aplikacija od Google”, pojasnio je on.

Prema riječima Sekulića, dok je trajao proces odobravanja radilo se na dodatnim, planiranim funkcionalnostima, koje su sada razvijene i biće uskoro dostupne u zvaničnoj finalnog verziji.

“Iako zvanično obavještenje Ministarstva zdravlja da je SafeGO CG mobilna aplikacija spremna za upotrebu nije nikada izdato, za svaku pohvalu je činjenica da je više od 1000 korisnika pokazalo interesovanje i koristilo testnu verziju aplikacije”, dodao je Sekulić.

On je kazao da korisnici Android operativnog sistema aplikaciji svakodnevno mogu pristupiti i prijaviti eventualne probleme.

“Svi do sada uočeni problemi su revidirani, a aplikacija unaprijeđena da odgovara zahtjevima i potrebama korisnika, što će biti vidljivo nakon odobrenja od strane Google-a”, rekao je Sekulić.

Nakon finalnih dorada aplikacija SafeGoCG, prema riječima Sekulića, biće i zvanično spremna za komercijalnu upotrebu, o čemu će građani, kako je dodao, biti blagovremeno obaviješteni.

On je pojasnio da će se aplikacija SafeGOCG koristiti za provjeru validnosti potvrda putem verifikacije QR koda, kao i za provjeru validnosti potvrde u odnosu na destinaciju u koju korisnik putuje.

“Ona će uz to omogućiti čuvanje kovid potvrda u digitalnoj verziji – takozvanom “novčaniku“ mobilne aplikacije”, naveo je Sekulić.

Kako je rekao, potvrda se može učitati skeniranjem QR koda sa papira ili drugog uređaja, ili preuzimanjem sačuvanog PDF-a koji je dostavljen na email.

“Za korisnike iOS operativnog sistema aplikacija je trenutno u proceduri objavljivanja na App Store-u, i očekujemo da će u naredne tri sedmice biti dostupna za testiranje, prijavu problema, a potom i korišćenje na iOS uređajima”, pojasnio je Sekulić.

On je dodao da će o završetku tog procesa i dostupnosti aplikacije korisnicima, Ministarstvo blagovremeno obavijestiti građane.

Sekulić je pojasnio da se QR kod može verifikovati isključivo kroz mobilne aplikacije koje se oslanjaju na EU COVID platformu i da građani ne mogu koristiti običnu kameru koju imaju na svojim telefonima ili QR skener za provjeru koda.

Kako je kazao, prilikom prvog logovanja u aplikaciju, neophodno je da korisnik kreira PIN – četvorocifreni broj koji će sam izabrati, i koji će biti pristupna šifra koju će korisnik unositi svaki put kada bude otvorio aplikaciju.

“Funkcija PIN-a je da dodatno osigura potvrdu i lične podatke korisnika od zloupotrebe. Kod uređaja koji to podržavaju, korisnik za logovanje u aplikaciju pored PIN-a, može aktivirati korišćenje Face/Touch ID-a”, rekao je Sekulić.

On je naveo da će u cilju smanjenja mogućnosti zloupotrebe zdravstvenih i ličnih podataka, i u svrhu čuvanja potvrde u mobilnoj aplikaciji, građani uz potvrdu dobiti i šestocifreni kod – TAN, koji korisnik dobija putem SMS poruke prilikom izdavanja potvrde i isključivo je vezan za preuzetu potvrdu.

“Kod je validan 72 sata i nakon prve upotrebe ili tri neuspjela pokušaja postaje nevalidan. Da bi dobio novi kod, korisnik mora preuzeti novu potvrdu sa portala ezdravlje.me, odnosno od ljekara ili na vakcinalnom punktu”, naveo je Sekulić.

On je napomenuo da je uočeno iz logova korišćenja aplikacije da građani nerijetko unesu pogrešnu email adresu, pa apeluje da se adresa dva puta provjeri prije slanja zahtjeva.

Kako je kazao, crnogorska aplikacija građanima omogućava provjeru validnosti potvrde po pravilima zemlje u koju putuju, a dio je EU kovid platforme.

Sekulić je naveo da Ministarstvo radi na zaštiti i unapređenju zdravlja i sigunosti stanovništva.

“Stoga nam je cilj da aplikacija SafeGoCG bude dovedena na nivo najvišeg kvaliteta, zašta nam je važna i neophodna povratna informacija od svih korisnika u ovoj fazi testiranja”, dodao je on.

Sekulić je apelovao na građane koji su preuzeli potvrdu prije 13. januara da opet preuzmu potvrdu u slučaju da putuju van države, zbog prijavljenih problema koji su u vezi za imenom i prezimenom građana, kao i za potvrde za građane vakcinisane kineskom vakcinom.

On je kazao i da “help desk” operativan, a uspostavljen je radi lakše i jednostavnije komunikacije sa građanima.

Sekulić je pozivao građane da probleme, pitanja i nejasnoće šalju na email [email protected].

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije