fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora traži izručenje Jorama Friga, saradnika Džozefa Asada

Crna Gora traži izručenje Jorama Friga, saradnika Džozefa Asada

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde uputilo je krajem aprila vlastima na Kipru molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga radi vođenja krivičnog postupka protiv kriminalne grupe formirane sa ciljom pomaganja u pokušaju terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, saznaje Pobjeda.

Izraelac Joram Frig (53) uhapšen je 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj potjetnici podgoričkog Interpola u okviru naredbe za sprovođenje istrage protiv osam stranih državljana koje je predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA i vlasnik konsultantske kuće “Peregrini”, specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih usluga.

Hapšenje izraelskog državljanina, kako se navodi, značajna je novost u zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Asada je, 2016. godine, za potrebe Demokratskog fronta (DF), angažovao šef kampanje tog političkog saveza Aron Šaviv.

Kako su utvrdili crnogorski istražitelji, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbjednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

Najčitanije