fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora spremna za novu fazu pregovora

Crna Gora spremna za novu fazu pregovora

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je spremna za narednu fazu pregovora, što je pokazala odlučnom borbom protiv organizovanog kriminala, koja je rezultirala hapšenjima članova organizovane kriminalne grupe, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama, poručili su predstavnici crnogorskih institucija u Briselu.

U tom gradu održan je na sastanak Radne grupe Savjeta Evropske unije (EU) za proširenje i država koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA) u vezi sa najnovijim rezultatim u oblasti borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je glavni pregovarač Aleksandar Drljević podsjetio je da je od posljednjeg sastanka sa COELA-om u oktobru prošle godine, Crna Gora otvorila pregovaračko poglavlje 27 i da očekuje da ove godine bude otvoreno i poglavlje 8.

On je, u vezi sa vladavinom prava, ukazao da su Radnim dokumentom Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 prepoznati bolji rezultati borbe protiv organizovanog kriminala nego u prethodnim godinama.

„Nedavni odlučni napad protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori rezultirao je nizom hapšenja članova organizovane kriminalne grupe, sprečavanjem brojnih teških zločina i značajnim napretkom u ključnim istragama“, rekao je Drljević.

Članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 i šefica Radne grupe za poglavlje 23, Marijana Laković je predstavila je presjek ukupnog napretka u oblasti vladavine prava.

Ona je, kako se navodi, informisala je članove COELA-e o izradi nove Strategije za reformu pravosuđa za četvorogodišnji period, novog informacionog sistema pravosuđa, kao i o unapređenju prostornih kapaciteta pravosudnih institucija.

Laković je u vezi sa unapređenjem slobode medija, predstavila najnovije aktivnosti koje se preduzimaju s ciljem implementacije preporuka EK, Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija.

„Vlada je odlučna da garantuje i unapređuje slobodu medija koja predstavlja osnovnu vrijednosti svakog demokratskog društva. To su potvrdile koordinisane akcije pravosudnih organa i policije koje su dovele do pomaka u istragama napada na novinare“, saopštila je Laković.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predstavio je aktivnosti Specijlanog državnog tužilašzva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sa osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.

Katnić je kazao da su u 2018. godini pokrenute finansijske istrage u sedam predmeta protiv 47 fizičkih i 10 pravnih lica.

Za krivična djela organizovanog kriminala prošle godine podignuto je 13 optužnica kojima je optuženo 87 lica, za krivična djela visoke korupcije 12 optužnica protiv 31 lica, dok je za krivično djelo pranje novca podignuta jedna optužnica protiv jednog lica.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, Enis Baković, rekao je da je dobra saradnja Uprave policije i državnih tužilaštava, kao i međunarodna saradnja sa EUROPOLOM, INTERPOLOM i državama članicama EU, rezultirala brojnim akcijama u kojima su uhapšeni članovi organizovanih kriminalnih grupa i zaplijenjena velika količina droge i cigareta.

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić predstavio je rezultate ASK u prošloj godini, osvrćući se na njen rad u vezi sa primjenom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Radonjić je istakao da je prethodne tri godine ASK pokrenula 486 prekršajnih postupaka protiv političkih subjekata i organa vlasti zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Predstavnici država članica EU su pohvalili rezultate Crne Gore na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći da sve države članice to treba da prepoznaju i podrže što skori prelazak Crne Gore u narednu fazu pregovora”, navodi se u saopštenju.

Uvjereni su, kako su poručili, da će politika proširenja ostati visoko na dnevnom redu EU i nakon izbora za Evropski parlament u maju.

Najčitanije