fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti

Crna Gora potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, učešćem u misiji Ojačano prisustvo NATO na Istoku (eFP), potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti, ocijenjeno je u razgovoru generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane Ivice Ivanovića sa letonskim kolegom Janisom Karlsbergsom.

Kkao je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sagovornici su, na sastanku u Rigi, iskazali spremnost za unaprjeđenje odbrambene saradnje dvije zemlje, koja je inicirana 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u toj oblasti.

„U fokusu razgovora Ivanovića i Karlsbergsa bila je predstojeća posjeta Letoniji crnogorskog ministra odbrane, Predraga Boškovića, kao i nedavno upućivanje Izviđačkog odjeljenja Vojske Crne Gore (VCG) u misiju eFP (enhanced Forward Presence)“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je kazao da Crn Gora prisustvom u Letoniji dokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a ujedno unapređuje operativne sposobnosti i interoperabilnost VCG.

On je, kako se navodi, informisao Karlsbergsa o modernizaciji kapaciteta VCG, progresu implementacije Ciljeva sposobnosti, promovisanju evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana kroz sprovođenje NATO politike „otvorenih vrata“, kao i o pružanju podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Ivanović se zahvalio na podršci koju je Letonija pružila u usavršavanja crnogorskih oficira i službenika Ministarstva odbrane na Baltičkom odbrambenom koledžu.

Karlsbergs je istakao da se Crna Gora dokazuje kao pouzdan i kredibilan saveznik i naglasio da će Letonija nastaviti da podržava njene napore na putu evropskih integracija.

„On je ocijenio da je doprinos Crne Gore eFP misiji još jedan dokaz crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti“, kazali su iz Ministarstva.

Saggovornici su razmijenili mišljenja i o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i stabilnosti balkanskog i baltičkog regiona, naglašavajući značaj zajedničkog suprotstavljanja izazovima kroz aktivan nacionalni doprinos kolektivnom sistemu odbrane.

Ivanović se sastao i sa ambasadorom Edgarsom Skujom, generalnim direktorom za bezbjedonosnu politiku i međunarodne organizacije u Ministarstvu vanjskih poslova Letonije, sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji.

„Zaključeno je da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou“, dodaje se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije