fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora nije zaboravila svoje iseljenike

Crna Gora nije zaboravila svoje iseljenike


Podgorica, (MINA) – Saradnja Crne Gore sa iseljenicima podignuta je na veći nivo, a država pokazuje da nije zaboravila svoje iseljenike, kazao je predsjednik Udruženja Pljevljaka u Sarajevu Alen Sulejmanović.

On je agenciji MINA rekao da je o broju ljudi iz Crne Gore koji žive u Sarajevu vrlo teško govoriti, jer se u tom gradu rađa i živi već četvrta generacija.

“Ono što cijenim bitnim je da se kroz udruženja građana Plava, Gusinja, Berana i Pljevalja okupljaju svi oni koji žele da održavaju vezu sa Crnom Gorom, a takvih nije malo. Udruženja su vrlo otvorena i ne ograničavaju svoj rad na članove, već su dobrodošli svi oni koji Crnu Goru osjećaju svojom”, rekao je Sulejmanović.

Kako je kazao, Udruženje Pljevljaka formirano je neposredno nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine kada je postalo jasno da ih dijeli državna granica.

Sulejmanović je rekao da je cilj formiranja udruženja očuvanje tradicije, identiteta i veze sa Pljevljima kao i da ostanu povezani međusobno.

“Zahvaljujući bivšem predsjedniku opštine Pljevlja Mirku Đačiću, aktuelnom Igoru Goluboviću, kao i ambsadorima Crne Gore Milanu Lakiću i Obradu Mišu Stanišiću, na naše veliko zadovoljstvo, saradnja je podignuta na jedan novi i viši nivo. Crna Gora pokazuje da se ni ona nije nas odrekla, kao što se ni mi nismo odrekli nje”, ocijenio je Sulejmanović.

On je rekao da je njihovo udruženje, na području kulture i umjetnosti, podržao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Radio televizija Crne Gore.

“Ono što mene posebno raduje je to da se na svaki naši poziv odazovu i predstavnici udruženja Pljevljaka iz Beograda i Kotora”, kazao je Sulejmanović.

On je naveo da to što imaju dvije domovine nije nedostatak, nego bogatstvo.

„Ljubav prema Bosni i Hercegovini u kojoj živimo kao punopravni građani ne umanjuje našu ljubav prema Crnoj Gori i našem porijeklu, trudimo se da to prenesemo na našu djecu i da ih naučimo da oni budu spona između naše dvije zemlje“, rekao je Sulejmanović.

Sulejmanović je rekao da je njihova želja da se pokrene i saradnja na privrednom planu sa Crnom Gorom.

“Većina naših članova, a mislim i građana Bosne i Hercegovine ima povjerenje u kvalitet crnogorskih proizvoda, ali to je već na nivou međudržavnih odnosa”, zaključio je Sulejmanović.

Najčitanije