fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora jača nacionalni sistem zaštite ljudskih prava

Crna Gora jača nacionalni sistem zaštite ljudskih prava

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je potpisala Protokol 16 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, saopštili su iz Ministarstva pravde ljudskih i manjinskih prava, navodeći da država time jača uspostavljeni nacionalni sistem zaštite ljudskih prava.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na taj način Crna Gora doprinosi i efektivnosti kontrolnih mehanizama Evropskog suda.

Državni sekretar tog resora, Bojan Božović, rekao je da je mogućnost da se najviše nacionalne sudske instance u fazi rada na predmetu obrate Sudu za savjetodavno mišljenje značajna privilegija članice Savjeta Evrope.

Prema njegovim riječima, to je i dodatni stimulans bržoj i efikasnijoj zaštiti prava crnogorskih građana koja su zaštićena Konvencijom.

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić je prilikom susreta sa Božovićem zahvalila Crnoj Gori na potpisivanju važnog protokola uz Evropsku konvenciju i ohrabrila njegovo što skorije potvrđivanje u crnogorskoj Skupštini.

Iz Ministarstva su kazali da će pristupanjem Protokolu 16, kojim se snaži dijalog između Evropskog suda i članice SE, kao i princip komplementarnosti, Crna Gora u okviru svog pravnog sistema stvoriti mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava za dobijanje savjetodavnog mišljenja.

„Zahtjevi za savjetodavnim mišljenjem Evropskog suda moraju se ticati konkretnih predmeta koji se nalaze u radu pred nacionalnim sudovima države, dok savjetodavna mišljenja koja izdaje Sud na zahjev članice moraju biti obrazložena i nisu obavezujuće prirode“, kaže se u saopštenju.

Božović boravi u Veneciji gdje učestvuje na dvodnevnoj Konferenciji ministara pravde država članica Savjeta Evrope koja se organizuje u u okviru italijanskog predsjedavanja Savjetu Evrope, a na temu snaženja primjene restorativne pravde u krivičnom pravosuđu u Evropi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije