fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će ostati stabilna na putu ostvarivanja strateških ciljeva

Crna Gora će ostati stabilna na putu ostvarivanja strateških ciljeva

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će ostati stabilna na putu ostvarivanja strateških ciljeva i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu države i njene dogledne evropske budućnosti, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Australije Rut Stjuart, kojoj je zahvalio za doprinos očuvanju i unapređenju odnosa prijateljstva dvije države koje nemaju otvorenih pitanja, ali imaju značajan prostor za razvoj saradnje.

„Govoreći o političkim prilikama u državi, predsjednik je ponovio da će Crna Gora ostati stabilna na putu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, uz uvjerenje da će i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu Crne Gore i njene dogledne evropske budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je ukazao na značaj uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, za šta u Crnoj Gori postoji izraženo interesovanje.

On je pozdravio inicijativu kojom se obilježava 15-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, izložbom u Podgorici.

„Uz iskazanu zainteresovanost za jačanje ekonomske saradnje, pozitivnim je ocijenio dosadašnja pojedinačna iskustva, uz želju da se ostvari investiciona saradnja i sa kompanijama koje će ekspertizom dati dodatni kvalitet budućim projektima u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je naglasio da vezama između dvije države posebno doprinosi crnogorska dijaspora koja, iako predstavlja malobrojnu naciju, ima značajan broj predstavnika u Australiji.

„On je zahvalio na saradnji koju sa Australijom imamo kao članica NATO, što nas kao zemlje koje dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, dodatno približava“, kaže se u saopštenju.

Stjuart je naglasila da crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna, predstavlja temelj dobre bilateralne saradnje, što se potvrđuje kroz njihov kvalitetan doprinos razvoju Australije, ali i održavanje jakih veza sa matičnom državom i ulaganja u biznis u Crnoj Gori.

„Uz zadovoljstvo što dvije države dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, koje je Crna Gora prihvatila kao svoje, iskazala je visoke ocjene za saradnju u okviru NATO, sistem Ujedinjenih nacija i multilateralizam kojem su obje zemlje snažno posvećene“, kaže se u saopštenju.

Stjuart je istakla da se Australija uvijek prisjeća istorije regiona i uloge Crne Gore u prevazilaženju izazova, uz nadu da će i ubuduće biti na toj poziciji kako se neke stvari ne bi ponovile.

Ona se saglasila sa potrebom produbljivanja političke i ekonomske saradnje. Stjuart je navela da očekuje da će sa smirivanjem pandemije kontakti između predstavnika dvije države biti izvjesniji.

Stjuart je uručila Đukanoviću pismo generalnog guvernera Australije upućeno povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz visoke ocjene o prijateljskim odnosima dvije zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije