fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora bila dobro pripremljena za epidemiju

Crna Gora bila dobro pripremljena za epidemiju

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, za razliku od Srbije, bila dobro pripremljena za epidemiju koronavirusa i uspješno se borila sa njom, ocijenio je srpski epidemiolog Zoran Radovanović.

On je, gostujući na televiziji N1, rekao da je bila “bezobrazna” izjava da Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom iz političkih razloga.

“Oni su za razliku od nas jako dobro bili pripremljeni. Imaju izvanredne stručnjake i vrlo kompetentno su se nosili sa tom prijetnjom i uspjeli su u rekordnom vremenu da obore tu epidemijsku krivu”, kazao je Radovanović.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i podacima BIRN-a, koji su pokazali da je Krizni štab te zemlje prikrivao podatke o broju zaraženih i preminulih, Radovanović je naveo da je opravdano da države regiona, uključujući i Crnu Goru, sumnjaju u sve informacije koje dolaze iz Srbije.

On se osvrnuo i na aktuelni derbi Zvezde i Partizana na kom je bilo više od 20 hiljada ljudi.

“Oni su žrtve naših sportskih i drugih dešavanja. Posle te utakmice imali su 12 importovanih slučajeva iz Srbije. To su njihovi građani koji su gledali utakmicu pa se vratili, a mi navodno ne možemo da utvrdimo da li je obolio neko od tih 16 ili 25 hiljada koji su bili tamo”, istakao je Radanović.

On je rekao da je Srbija gore prošla i od Hrvatske i od Crne Gore.

“U tim uspješnim zemljama epidemija je završena za pet do sedam sedmica”, kaže Radovanović.

Sportske manifestacije i skupovi, smatra on, nije trebalo da budu dozvoljeni.

“Tu su i politički mitinzi, ljudi natrpani u autobusima koji su dolazili na te proteste, a da bi se to dozvolilo Krizni štab nije davao nikakve mjere zabrane, ili ograničenja. Šanse da se čovjek zarazi u Srbiji od tada su bile sve veće”, dodao je Radovanović.

On smatra da su mjere morale da budu ukinute postepeno.

“To je azbuka epidemiološkog rada, kada ukinete vanredno stanje, mjere povlačite jednu po jednu i to traje sedmicama. Umjesto toga mi smo pustili sve mjere. Nije rješenje da onda umjesto stvarnog broja držite na ispod sto”, naveo je Radovanović.

On smatra da trenutna epidemiološka situacija u Srbiji zahtijeva vraćanje mjera.

“Nadam se da će junski i julski talas biti manji od onog prvog”, zaključio je Radovanović.

Najčitanije