fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Žrtve operacije Oluja i dalje bez pravde

CGO: Žrtve operacije Oluja i dalje bez pravde

Podgorica, (MINA) – Žrtve vojno-policijske operacije Oluja i dalje su bez pravde, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i pozvali nadležne organe država regiona da osiguraju da sjećanje na taj zločin bude utemeljeno na činjenicama.

Iz CGO su, povodom 29 godina od operacije Oluja, odali počast nevinim žrtvama zločina tokom te vojno-policijske operacije, koja je sprovedena od 4. do 7. avgusta 1995.

Iz te nevladine organizacije (NVO) ukazali su na značaj i obavezu otkrivanja istine o nestalima, procesuiranja ratnih zločina i pravde za žrtve kao trajne dužnosti svih vlada u regionu.

“Tokom trajanja te operacije hrvatske snage su sprovele sistemske zločine nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti i njihovom imovinom, pri čemu je oko 250 hiljada Srba protjerano, uz masovno uništavanje i pljačku njihove imovine, i kasnije onemogućavanje povratka”, navodi se u saopštenju.

Iz CGO su rekli da podaci Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava iz 2001. godine ukazuju da je 677 civila ubijeno tokom i neposredno nakon operacije Oluja.

„U evidenciji D.I.C. „Veritas“ nalaze se imena 1.893 građana i građanki Hrvatske srpske nacionalnosti, koji su poginuli ili nestali tokom operacije Oluja, a među kojima je bilo 1.236 civila“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da, nažalost, ni nakon 29 godina pravda u tom slučaju nije zadovoljena, jer je izostalo procesuiranje većine tih zločina i kažnjavanje odgovornih.

Kako su naveli, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), 2008. godine za zločine nad srpskim stanovništvom u Oluji optuženi su Ante Gotovina, zapovjednik Zbornog područja Hrvatske vojske Split i glavni operativni zapovjednik operacije Oluja u južnom dijelu područja Krajina, zatim Ivan Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin i Mladen Markač, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske.

„Prvostepenom presudom, iz 2011. godine, Gotovina i Markač su osuđeni na 24 i 18 godina zatvora za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti, dok je Čermak oslobođen, da bi nakon žalbe, naredne godine, Gotovina i Markač bili oslobođeni od krivične odgovornosti“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su naveli da je ta presuda izazvala dosta kontroverzi, jer su Raspravno i Žalbeno vijeće MKSJ, na osnovu istih činjenica i istog prava, došli do dijametralno suprotnih zaključaka o ključnim pitanjima o kojima su se na suđenju sporili optužba i odbrana.

Oni su dodali da ti zaključci ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome šta se dogodilo tokom i nakon operacije Oluja.

„Žrtve Oluje ostaju bez pravde bilo da danas žive u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori”, rekli su iz CGO.

Iz te NVO su naveli da u Srbiji, gdje ih je najviše izbjeglo, civilni invalidi i porodice žrtava Oluje nemaju finansijsku, zdravstvenu i psihosocijalnu podršku institucija, iako se „njihova tragedija i na zvaničnom nivou u toj državi obilježava i zloupotrebljava“.

„CGO poziva nadležne organe država regiona da kroz svoje djelovanje osiguraju da sjećanje na taj zločin bude utemeljeno na činjenicama, ali i učine sve što je u njihovoj moći da se pravda zadovolji“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije