fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Poslanici da se odreknu jedne javne funkcije

CGO: Poslanici da se odreknu jedne javne funkcije

Podgorica, (MINA) – Poslanici kojima je verifkovan mandat u novom sazivu Skupštine, a koji obavljaju javnu funkciju, dužni su da podnesu ostavku na jednu od funkcija, rekli su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su kazali da u nedjelju ističe 30 dana od konstituisanja novog saziva Skupštine.

CGO je podsjetio da Zakon o sprečavanju korupcije propisuje obavezu javnog funkcionera koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu funkciju da podnese ostavku na jednu javnu funkciju.

“Rok za to je 30 dana od početka vršenja druge funkcije”, kazali su iz CGO-a.

Oni su naveli da prema javno dostupnim informacijama, niko od poslanika/ca kojima su verifikovani mandati, “a nije mali broj njih koji već imaju javne funkcije”, do sada to nije učinio, čime ulaze u zonu kršenja zakona.

Iz CGO su rekli da se to odnosi kako na premijera, tako i na jedan broj ministara/ki u Vladi, predsjednike opština, ali i direktore javnih preduzeća.

“Oni su u obavezi da podnesu ostavke na jednu od tekućih ili na poslaničku funkciju najkasnije u nedjelju do kraja dana”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, podnošenje ostavke na jednu od tih funkcija nije samo zakonska obaveza, već i mehanizam sprečavanja konflikta interesa koji ovdje može postojati.

“Ignorisanjem ove obaveze, krši se Ustavom propisana odvojenost zakonodavne i izvršne vlasti, princip nespojivosti funkcija, ali i dodatno snaži nepovjerenje građana/ki u vlast i institucije sistema”, zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije