fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Institucije da uvrste OSI u svoje prioritete

CGO: Institucije da uvrste OSI u svoje prioritete

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je institucije Crne Gore da osobe sa invaliditetom (OSI), kao jednu od ranjivih grupa, uvrste u svoje prioritete i doprinesu unaprijeđenju njihovog dostojanstvenog života.

Iz CGO-a su, na društvenoj mreži X, kazali da još jedan 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, prolazi bez napretka u ostvarivanju prava OSI.

Oni su naveli da ukidanje posebnog odjeljenja za prava OSI, u okviru nadležnog Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, šalje poruku da OSI nijesu prioritet djelovanja Vlade u oblasti ljudskih prava.

“Iako Strategija za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti prepoznaje žene i djevojčice kao posebne mete diskriminacije, u praksi institucije ne čine dovoljno da se takvi slučajevi spriječe”, rekli su iz CGO.

Oni su kazali da OSI još ne mogu u potpunosti tajno glasati na izborima čime se direktno krše njihova političkih prava.

Kako su iz CGO-a kazali, istraživanja te nevladine organizacije ukazuju da građani imaju vrlo malu socijalnu distancu prema OSI.

Prema njihovim riječima, to prihvatanje mora biti putokaz vlastima u pravcu poboljšanja potrebnih servisa podrške za OSI, primarno personalne i asistencije u nastavi i na poslu, zatim prilagođavanja javnih objekata i informacija, ali i adresiranja višestruke diskriminacije.

“Ovo je poziv za institucije Crne Gore da OSI, kao jednu od ranjivih grupa, uvrste u svoje prioritete i doprinesu unaprijeđenju njihovog dostojanstvenog života”, rekli su iz CGO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije