fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT: Proširenjem djelokruga DIK-a do fer izbora

CDT: Proširenjem djelokruga DIK-a do fer izbora

Podgorica, (MINA) – Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom Državne izborne komisije (DIK) došlo bi se do povjerenja i fer izbora, ocijenili su u Centru za demokratsku traziciju (CDT).

Oni smatraju da neprecizno postavljeni zakonski okvir, nerazvijena stručna služba, i nedovoljne garancije finansijske nezavisnosti i transparentnosti sprečavaju rast i razvoj DIK-a, što, kako se dodaje, direktno koči razvoj demokratskih procesa u državi.

“Te manjkavosti su i plod nedostatka političke volje da imamo jaku “izbornu vlast”, nezavisnu od političkih uticaja i zasnovanu na strogoj primjeni zakona i međunarodnih standarda”, kaže se u saopštenju CDT-a.

Prema njihovim riječima, nejasnoće u zakonodavstvu nijesu samo formalna prepreka, već i razlog smanjene efikasnosti i niskog povjerenja u izborni sistem.

“Bez adekvatnog pravnog temelja, teško je ostvariti ciljane reforme ili osigurati integritet izborne administracije, što je ključno za osiguranje poštenih i transparentnih izbornih procesa”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su rekli da, bez obzira na političku pripadnost, građani traže integritet i pouzdanost u izbornom procesu.

“Postizanje takvog integriteta zahtijeva temeljnu profesionalizaciju i depolitizaciju izborne administracije, te zakonske reforme koje će osigurati razvoj stručnih i tehničkih kapaciteta”, smatraju u CDT-u.

Ti elementi, kako se dodaje, ključni su ne samo za osiguravanje vjerodostojnih izbora, već i za stalno unapređenje izbornih procedura kako bi odgovorile na savremene potrebe i standarde demokratskog procesa.

Navedeno su, kako su rekli iz CDT-a, najvažniji zaključci publikacije “Reforma DIK-a: Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom do povjerenja i fer izbora”.

Tu publikaciju CDT je uputio Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu sa ciljem da doprinese kvalitetnijoj raspravi i pronalaženju najboljih modela i rješenja za uspostavljanje povjerenja u izborni proces.

Oni su naveli da su se u prvoj publikaciji bavili reformom DIK-a i dali pregled najznačajnijih problema i propusta u funkcionisanju i radu DIK-a koji su postojali u prethodnim izbornim ciklusima, i koji su negativno obilježili njen rad.

Kako se dodaje, CDT je ponudio i predloge za rješavanje tih problema, odnosno puteve za buduću reformu.

U novoj publikaciji, CDT bavio se problemima nerazvijene stručne službe, neprecizno definisanih nadležnosti koje onemogućavaju razvoj i nedovoljne finansijske nezavisnosti i transparentnosti.

CDT je, kako se navodi, predložio rješenja koja se moraju realizovati kroz zakonodavnu intervenciju, kako bi se stvorio osnov za dalje unapređenje praksi.

“Jer ukoliko se ispuni samo dio naših preporuka, proces reforme neće biti kompletan i neće proći mnogo vremena kad će početi razgovori i potrebi novih reformskih zahvata”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...