fbpx
NaslovnicaCrna GoraBudućnost Crne Gore ne graditi na bratoubilaštvu i mržnji

Budućnost Crne Gore ne graditi na bratoubilaštvu i mržnji


Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je vlast da budućnost Crne Gore “ne gradi na bratoubilaštvu i mržnji”.

On je rekao da, da nije bilo Podgoričke skupštine, ne bi bilo Kraljevine Jugoslavije, a da nije bilo Kraljevine Jugoslavije ne bi postojala Jugoslavija za vrijeme Josipa Broza Tita.

“Podgorička skupština je ugradila sebe u to jedinstvo. Da li je ono bilo istorijski zdravo ili nije to će istorija da sudi”, rekao je Amfilohije na svečanosti povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici
koju je organizovao Srpski naciopnalni savjet.

On je pitao gdje ima da se odluke od prije 100 godina, koje su ugrađene u istoriji i prihvaćene od svih država, sada poništavaju.

“To samo mi Crnogorci možemo”, naveo je Amfilohije

On je kazao da ne može da razumije potezanje pitanje od prije 100 godina i da se na njima gradi budućnost Crne Gore.

“Nemojte na bratoubilaštvu i mržnji da gradite budućnost ove fizicki male, ali po duhu i vrijednostima velike Crne Gore”, poručio je Amfilohije.

Kako je naveo, zapanjujuće je da Skupština Crne Gore u uklapa u Podgoričku skupštinu i pitanje Mitropolije crnogorsko primorske i donosi odluku kao sekularna vlast.

Amfilohije je ocijenio da nasilje nad crkvom produbljuje raskole unutar naroda.

Prema njegovim riječima, dinastički sukob iz 1918. godine pretvorio se u ideološki, a sada nacionalni.

“Zabrinut sam zbog ponašanja u Skupštini i jedne grupe ljude koju poznajem od 1991. godine, sa kojima smo u početku gradili ovaj hram. Predsjendika (Mila) Đukanovića ne mogu da prepoznam naročito od 1997. godine”, rekao je Amfilohije.

Kako je rekao, nada se da će ljudi koji su učestvovali u “novoj podgoričkoj skupštini” shvatiti da ovakvim ponašanjem ukopavaju temelje Crne Gore i ugrožavaju njeno biće.

“Ja se Bogom nadam da će tragični događaj u Skupštini pomoći da vratimo sebi i jedni drugima i izvornoj Crnoj Gori”, naglasio je Amfilohije.

On je kazao da crkva ne traži ništa osim da je ostave na miru, “radi sebe, Boga i naroda ovoga”.

Amfilohije je ocijenio katastrofalnom odluku vlasti Podgorice da podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

“Manje je Musolini zaslužan za katastrofu Podgorice od Tita. Ako već hoće da podižu nekom spomenik, onda je bolje je da podignu Musoliniju, a ne Titu”, dodao je Amfilohije.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je da srpski narod u Crnoj Gori datume velikih događaja slavi u kontinuitetu 18 godina, a obilježavani su i u vremenima velikih turbulencija i nesporazuma.

Prema njegovim riječima, nikada od zvanične vlasti nije bilo primjedbi na organizaciju tih manifestacija kuture i njihov sadržaj.

Vuksanović je rekao da Podgorička skupština istorski događaj kojeg je pratilo jedinstveno oduševljenje osloboađanjem i ujdinjenjem srpskih naroda i slovenskih naroda, “kao i radost oslobađanja sramnih odluke o kapituaciji srpske vojske”.

Kako je dodao, Crna Gora i srpski narod u njoj imaju poseban razlog da slave 1918. godinu.

“Obilježavanje Podgoričke skupštine i ujedinjena sa Srbijom nije nacionalistička histerija ili podrivanje Crne Gore, kako se to želi zlonamjerno predstaviti, već obaveza sjećanja na slavne pretke i njihove podvige i viševjekvni san o zajedničkom životu jednog naroda u jednoj državi”, rekao je Vuksanović.

On je rekao da se, kao i prije 100 godina, srpski narod u Crnoj Gori i danas bori za svoja prava i slobodu.

Ovih dana u Crnoj Gori, kako je rekao Vuksanović, stepen neprijateljstva i netrpeljivosti prema srpskom narodu dostiže vrhunac i može se mjeriti sa neprijateljstvom sa kojim se suočava srpski narod na Kosovu.

“Svojevrsnim pritiscima i očiglednom diskriminacijom aktuelna vlast, uz pomoć manjinskog naroda, želi da obriše sjećanja više od špolovine pravoslavnog naroda na srpsko porijeklo”, kazao je Vuksanović.

On je rekao da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Podgoričkoj skupštini koja, prema njegovim riječima, dodanto usložnjava odnose između pripadnika srpskog naroda i Dukljana.

Vuksanović je istakao da Rezolucija nije donesena zbog odluka podgoriček skupštine i ujedinjena sa Srbijom jer su gootvo svi predlagači rezolucije bili sagalasni da je postojala prebiscitarna volja za uspostavljhanjem zajedničke države.

“Bilo je jasno da je na sceni organizovana priprema za progon srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, naveo je Vuksanović i dodao da srpski narod u Crnoj Gori čekaju teški dani.

Kako je rekao, prisutni su neizvjesnost i strah za budućnost i perspektivu opstanku srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

Vuksanović je kazao da je zabrana ulaska Matiji Bećkoviću u Crnu Goru, koji je treba da govori da večerašnjem događaju, samo poniženje i uvreda za ogromnu većinu građana Crne Gore, a posebno srpski narod.

On se zahvalio Bećkoviću na iskrenom prijateljstvu i izvinio za, kako je rekao, nazasluženi tetman od države Crme Gtore, koju je toliko zadužio.

Vuksanović je vlasti popručio da bez rješavanja srpskog pitnanja u Crnoj Gori neće prestati podjele i neće biti pobjednika.

Proslavi su prisustvovali funkcioneri Demokratskog fronta, ambasador Srbije Zoran Bingulac, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, lider Prave Crne Gore Marko Milači i brojni građani.

Najčitanije