fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorelj i Varhelji: Novi parlament i vladu formirati što prije

Borelj i Varhelji: Novi parlament i vladu formirati što prije

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade koja će biti sposobna da napreduje u reformama u vezi sa Unijom, u najkraćem mogućem roku, poručili su predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Oni su u zajedničkoj izjavi naveli da podstiču političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim postupcima potrebnim za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava.

Borelj i Varhelji su naglasili da EU veoma cijeni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u Uniji, prenosi Portal RTCG.

Prema njihovim riječima, EU je spremna da pojača podršku u napredovanju, što je želja velike većine građana Crne Gore.

Borelj i Varhelji su naveli da su, prema zaključcima domaćih i međunarodnih posmatrača, parlamentarni izbori bili slobodni i mirni.

“Zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope okarakterisala je izbore kao konkurentne i dobro sprovedene, uprkos tome što su održani u kontekstu produžene institucionalne i ustavne krize”, navodi se u izjavi.

Borelj i varhelji su podsjetili da se u preliminarnim zaključcima međunarodne izborne posmatračke misije takođe navodi da je izborna administracija efikasno vodila izbore, da je kampanja bila slobodna, da je biračima ponuđen širok izbor i da je medijsko okruženje polarizovano.

Oni su naglasili da je misija ponovo istakla da pravni okvir treba sveobuhvatno revidirati kako bi se riješio niz praznina i nedosljednosti.

“U preliminarnim zaključcima misije se navodi da je uključivanje žena u politički proces u Crnoj Gori i dalje nisko i podrivano nedovoljnim naporima države i javnosti da se prevaziđu rodni stereotipi, i da većina političkih partija nije uspjela da promoviše učešće žena”, piše u izjavi Borelja i Varheljija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije