fbpx
NaslovnicaCrna GoraBogdanović: Festival glumca dobio svoje prirodno udomljenje

Bogdanović: Festival glumca dobio svoje prirodno udomljenje

Nikšić, (MINA) – Tradicionalna pozorišna smotra Međunarodni festival glumca počeo je u Nikšiću i do 4. decembra u takmičarskoj konkurenciji biće izvedeno šest predstava, tri iz Crne Gore i po jedna iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović ozvaničino je sinoć početak 16 svetkovine u slavu glumca I ocijenio da u bogatoj kulturnoj tradiciji Nikšića, pozorišni umjetnici zauzimaju posebno mjesto.

Prema njegovoj ocjeni, za to su jednako zaslužni oni koji su stvarali urbani identitet tog grada, kao i oni koji su iz njega potekli, a slavu sticali na najprestižnijim scenama regiona.

“Glumci sa ovih prostora bili su posebna vrsta kulturnih poslenika po kojima je na ex-yu prostoru nerijetko prepoznavan i sam Nikšić, pa i cijela Crna Gora. Zato bi se moglo reći da je Međunarodni festival glumca u Nikšiću dobio svoje prirodno udomljenje, što se, na koncu, i pokazalo tokom ove dvije decenije”, rekao je Bogdanović na svečanosti povodom početka Festivala u Nikšićkom pozorištu.

Festival u Nikšiću, kako je naveo Bogdanović, svojim konceptom, u kom je težište stavljeno na onom segmentu koji pripada glumačkom zanatu, postao je jedna od bitnijih regionalnih manifestacija na kojoj se mogu vidjeti dostignuća i istraživanja u toj vrsti izvođačke umjetnosti.

“Takav koncept omogućio je publici intimniji i intenzivniji doživljaj scene, jer glumac jeste svojevrsni čarobnjak koji gledaoca uvodi u magičeski svijet pozorišne umjetnosti”, ocijenio je Bogdanović.

Ministar je podsjetio na bogatu pozorišnu tradiciju Nikšića, čiji početak seže u 1884. godinu, kada je na inicijativu crnogorskog suverena kralja Nikole, održana prva pozorišna premijera u Nikšiću – „Slobodarka“ po tekstu Đorđa Manojlovića Prizrenca, kao i na put pozorišnog festivala u čijem je središtu od osnivanja bio i ostao glumac.

On je kazao da su tokom 16 izdanja Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću nastupila najznačajnija imena domaćeg i regionalnog glumišta, koja su sa jednako zvučnim rediteljskim imenima učinili da ovaj festival bude prepoznat kao važan kulturni događaj u Crnoj Gori i okruženju.

“Zahvaljujući tome, nagrade sa ovog festivala postale su bitno mjerilo kvaliteta kako u glumačkom esnafu tako i u cjelokupnoj pozorišnoj umjetnosti”, rekao je Bogdanović i dodao da će Ministarstvo kulture i dalje imati značajnu ulogu u podršci te smotre.

Na svečanom otvaranju, Bogdanović je dramaturgu i piscu Božu Koprivici uručio Nagradu ”Veljko Mandić”, koja se dodjeljuje bijenalno za poseban doprinos u pozorišnom stvaralaštvu.

“Ovogodišnji laureat je jedan od onih koji je krenuo iz živog i raznovrsnog kulturnog okruženja Nikšića “zapativši ono što će nadograditi u svojim lucidnim i nekonvencionalnim esejističkim I dramaturškim radovima”, rekao je on.

Predsjednik žirija za dodjelu tog značajnog priznanja, Andro Martinović, podsjetio je na plodan stvaralački rad Koprivice i ocijenio da je riječ o autoru koji “piše sa strašću, na način koji će vas navesti da ponovo čitate, jer čitati znači ponovo čitati”.

“U pozorištu bi Koprivica mogao biti sve, i glumac, i sufler I inspicijent. Ima u toj strasti sličnosti između Koprivice i onog čije ime ova nagrada nosi. U mogućem nastavku priče Koprivica sa Mandićem ”razgovara” o neprolaznosti umjetnosti glume, o važnosti podjele, o pauzama i sinkopama, o filmu”, rekao je Martinović.

Koprivica je, zahvaljujući se na nagradi, ukazao da je Mandić bio dobar i u tragediji i komediji, i kao kralj i kao luda, bio je reditelj, upravnik, dramski pisac, ali najviše glumac, nikšićki, crnogorski, jugoslovenski, koji je tu utakmicu izdržao kao prvak.

”Mandić je svoju ulogu u pozorištu shvatio kao misiju, poslenik i podvižnik, djelio je da što više sugrađana zavoli kazalište, da mu se raduju, jer pozorište je sažetije od života i bolje”, ocijenio je Koprivica.

Takmičarski program Festivala ozvaničila je kultna predstava ”Kauboji” zagrebačkog Teatra Exit, koja je ubilježila više od 400 izvođenja, dobila 17 festivalskih nagrada i kroz likove u tom naizgled mjuziklu odslikala karaktere koji ”neodoljivo podsjećaju na sve nas”.

U toj priči sa osam lica, sa preciznim rediteljskim rješenjima, ali i glumačkim kreacijama, otvorenim prostorom za igru, kako je nakon predstave kazao moderator Okruglog stola Vanja Kovačević, odslikana je potraga za sobom ljudi sa margina života, i ima nešto što nas se tiče.

Autor i reditelj predstave, Saša Anočić, rekao je da je predstava nastala slučajno, kako to obično i biva, na čijoj su pripremi radili šest mjeseci, nakon čega je na scenu postavljena ta tragikomedija, jer je, kako je ocijenio, i naš život takav.

”Kad god radimo predstavu, autorsku, uvijek polazimo od samih sebe”, kazao je Aničić.

Glumački ansambl, Živko Anočić/Damir klomenić, Saša Anočić, Matija Antonić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Ivana Rushaidat iznijeli su tokom oko tri sata i trideset minuta boravka na sceni veliki broj likova, snažno sa brzom transformacijom, što je publika prepoznala i nagrdaila ih dugim aplauzima.

Glumac Rakan Rushaidat kazao je da je Anoči razvio tu svoju estetiku predivnih gubitnika kojima se posvetio, ali je sve bazirao na vjeri u glumca i improvizaciju iz koga ona nastaje.

”Imali smo svu slobodu u radu na predstavi tokom šest mjeseci i radili smo sa dosta ljubavi”, rekao je Rushaidat.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...