fbpx
NaslovnicaCrna GoraBesplatno Mensa testiranje srednjoškolaca

Besplatno Mensa testiranje srednjoškolaca

Podgorica, (MINA) – Besplatno testiranje bazične inteligencije u srednjim školama za kandidate starije od 16 godina i saradnja na projektima za identifikaciju i unapređenje intelektualnih potencijala, osnovne su odredbe sporazuma koji su potpisali predstavnici Ministarstva prosvjete i međunarodne organizacije Mensa.

Sporazum su potpisali direktor direktorata u Ministarstvu Veljko Tomić prosvjete i predsjednik Mensa Crna Gora, Marko Lakić.

Tomić je kazao da se sporazumom želi da se ojača suštinski dio obrazovnog sistema, a to je usmjeravanje sve djece na efikasan i produktivan način razmišljanja i rješavanja problema.

“Da ojačamo kapacitete za identifikovanje nadarenih u raznim oblastima, institucionalizujemo činjenicu da su intelektualni kapaciteti ključni nacionalni resurs”, kazao je Tomić.

On je rekao da je Mensa, kao međunarodna organizacija koja okuplja visoko i natprosječno inteligentne osobe koje čine oko dva odsto svjetske populacije, pravi partner Ministarstva koje se bavi obrazovanjem i stimulisanjem potencijala mladih.

Po riječima Lakića, Mensa je registrovana u 46 zemalja svijeta, od čega su 36 punopravne članice Mensa International, dvije provizorne i osam Mensi u osnivanju. Mensa Crne Gore je jedna od 36 punopravnih članica.

“Od prvog testiranja do danas u Crnoj Gori smo testirali blizu tri hiljade kandidata, dok je uslov za članstvo, a to je natprosječan rezultat, ostvarilo nekoliko stotina osoba. Mensin test mogu raditi osobe sa minimum 16 godina, dok je u najavi izrada testova i za mlađe uzraste”, kazao je Lakić.

On je najavio i da će se najveći sastanak Mensi svijeta održati ove godine u Crnoj Gori.

“Ove godine, osim što proslavlja 20 godina postojanja, Mensa u Crnoj Gori je izabrana za domaćina najvećeg svjetskog dogaćaja u Mensa International – IBD (International Board of Directors) – sastanak predsjednika svih Mensi svijeta”, rekao je Lakić.

Mensa je osnovana 1946. godine u Oksfordu. Tri najveće Mense u svijetu su američka, britanska i njemačka.

Prvo testiranje u Crnoj Gori je održano 1998. godine, dok je Mensa Crne Gore kao nevladina organizacija registrovana 2000. godine i ove godine proslavlja 20 godina postojanja.

Mensa Crne Gore je 2017. ispunila sve uslove i proglašena od Mensa International za Full National Mensa sa pravom glasa u Bordu.

Najčitanije