fbpx
NaslovnicaCrna GoraBešić: PES če jačati na račun stranaka koje su podržale Milatovića

Bešić: PES če jačati na račun stranaka koje su podržale Milatovića

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) dodatno će ojačati do parlamentarnih izbora 11. juna, dominantno od apstinenata i na račun partija koje su podržale Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima, smatra direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić.

Ona je ocijenila da je od lokalnih i predsjedničkih izbora do parlamentarnih malo vremena da bi se desila drastična prekompozicija na političkoj sceni, odnosno da bi ljudi koji su podržavali Demokratsku partiju socijalista (DPS) podržali PES.

Bešić je ukazala da su na predsjedničkim izborima građani, koji su podržali kandidate Demokrata i Demokratskog fronta (DF) Aleksu Bešića i Andriju Mandića, u drugom krugu glasali za Milatovića.

“Očigledno je i prirodno – da će se prekompozicija političke scene desiti u onom političkom bloku koji je sličan, a tu prije svega mislim na Demokrate. Pitanje je koliko će se građani koji su podržali Milatovića “vratiti” da podrže svoj originalni politički izbor na parlamentarnim izborima”, kazala je Bešić agenciji MINA.

Ona smatra da će tu ključnu ulogu imati budući kaolicioni kapacitet PES-a i to da li će oni biti stožer većine.

“Sudeći po svemu što sad možemo da čitamo – biće tako. Oni su se za izuzetno kratak period izjednačili sa Demokratama i DF-om, dobili su dodatan impuls nakon izbora u Podgorici, i pobjede Milatovića”, ocijenila je Bešić.

Ona je kazala da se može očekivati rast PES-a ali iz dijela apsitnentata i biračkog tijela koje je njima blisko. “Tu se može desiti neka prekompozicija a tek ukoliko dobiju vlast naravno da se može očekivati postepeni prelaz biračkog tijela DPS-a na tu stranu”, navela je Bešić.

Ona je podsjetila da se na Milatovićevoj konferenciji za medije nakon predsjedničkih izbora vidjeli čelnici političkih partija “avgustovske većine”.

“Svi su bili na jednom mjestu, složni. Meni je samo bilo nejasno zbog čega nijesu mogli tako složno da donose odluke u parlamentu, da podržavaju Vladu i da imamo stabilnije i sigurnije odnose i legitimnije procese u prethodne dvije i po godne”, rekla je Bešić.

Ona je navela da je riječ o političkim akterima koji su poznati građanima, koji se rijetko slože, a i kada se slože njihov dogovor ne traje predugo.

“A sve to ide nauštrb procesa, vladavine prava, funkcionalnosti kompletnog sistema”, kazala je Bešić i dodala da to ne bi voljela da vidi u narednom periodu.

“Važno je imati sigurniju i stabilniju većinu nego danas, kako nikome ne bi dala mogućnost da sa jednim ili dva poslanika pravi uslovno rečeno ucjene i uslovljavanje”, zaključila je Bešić.

Bešić je rekla da je pobjeda lidera pokreta Evropa sad Jakova Milatovića u drugom krugu predsjedničkih izbora bila očekivana, ali ne sa razlikom od skoro 20 odsto.

Ona je istakla da se, još iz rezultata redovnog istraživanja CEDEM-a iz decembra prošle godine, vidjelo da su građani bili spremni da zamijene postojećeg predsjenika.

“To se moglo očitovati u tom istraživanju u dijelu o popularnosti političara. Dugi niz godina, u vrhu te liste su uvijek bili Đukanović, pa neko iz DPS-a iz izvršne vlasti. Međutim, u zadnjim istaživanjima, na prva dva mjesta bili su lider PES-a Milojko Spajić i Milatović”, kazala je Bešić.

Upitana da li je drugi kandidat iz DPS-a imao šanse na predsjedničkim izborima, Bešić je odgovorila da u toj stranci nijesu imali preveliki izbor. “Igrali su na sve ili ništa. Sumnjam da bi bilo koji kandidat ostvario bolji rezultat”, navela je Bešić.

Ona je rekla da je indikativno da na pitanje o rejtingu poitičara, građani Đukanoviću daju ili najvišu ili najnižu ocjenu.

Bešić smatra da Đukanović ima moć da homogenizuje biračko tijelo svoje partije, apstinenata i glasača Socijaldemokratske partije i manjinskih stranaka, što je dalo rezultat od 40 odsto glasova.

Ona je ukazala da Đukanović nikada nije eksplicitno najavio povlačenje iz DPS-a.

“Da živimo u nekoj drugoj zemlji, realno bi bilo očekivati još 30. avgusta 2020. da će se povući sa čela DPS-a ili da će se na organizma partije desiti promjene”, ocijenila je Bešić.

Ona je kazala da se, u slučaju DPS-a, to nije desilo pa takva vrsta političke logike i razmišljanja nije primjenjiva.

“Imaju svoju strategiju. Zaista mislim da je moguće, makar do parlamentarnih izbora, da se ne dogodi ništa, tako mi je djelovalo iz javnih nastupa čelnika”, rekla je Bešić.

Ona je istakla da je Đukanović i ranije govorio da postoji ta mogućnost, kao i da ne bježi od odgovornosti, ali da od toga nije bilo ništa.

“Sumnajm da će se to dogoditi makar do parlamentarnih izbora. Djeluje, naprotiv, kao da u DPS-u imaju stav da je izgubljena bitka, a ne i rat i da će na narednim parlamentarnim izborima napraviti rezultat”, navela je Bešić.

Upitana da li vjeruje da će doći do promjene narativa u DPS-u, Bešić je odgovorila da bi bilo dobro da se to dogodi.

“Ne samo za DPS, već da konačno vidimo dobar rezultat ovakvog razvoja na političkoj sceni. Tom načinu razmišjanja treba svi da težimo – kakve suštinske promjene će da donesu političke promjene, a ne da se zadovoljimo da se jedan politički blok zamijeni drugim a da se nastavi sa istim praksama”, kazala je Bešić.

Ona smatra da se ništa značajnije neće promijeniti, ako se ne odustane od starih praksi.

“Krajnje je vrijeme da se počne razmišljati na drugačiji način ne samo u DPS-u već u političkim partijama koje pretenduju da kreiraju novu većinu. To je nešto što građani diktiraju ovakvim izborima – oni su više glasali za promjenu nego za ono što im je ponuđeno”, ocijenila je Bešić.

Ona je rekla da CEDEM u istraživanja godinama unazad postavlja pitanje čime bi trebalo da se političari bave.

Bešić je objasnila da građani u odgovorima nikada nijesu isticali identitetska pitanja, i narative koje plasiraju političke elite, već ekonomska, životni standard, socijalni program i očuvanje životne sredine.

“Političari, ako žele da osluškuje impuls građana, krajni je trenutak da nešto mijenjaju u tom smislu. Vi kažete promjena programa ja bih rekla “Konačno donošenje programa”. Program mora da bude usmjeren ka konstruktivnom cilju”, istakla je Bešić.

Komentarišući to što je Milatović kazao da neće odustati od partijske funkcije, Bešić je navela da to pokazuje da je za njega lično bitno da zadrži poziciju u partiji.

Ona je kazala da je je PES mlad pokret koji još nema formirane strukture svuda na lokalnom nivou.

“Njima predstoji kadriranje. U ovoj fazi konstrukcije tog političkog tijela, za njega je lično bitno da ostane u vrhu. Ukoliko bi se svi ti procesi odvijali mimo njega, pitanje je gdje bi, na završetku prvog mandata, bio na političkoj sceni Crne Gore”, saopštila je Bešić.

Ona smatra da je važno da Crna Gora ima stablne institucije i većinu u Skupštini.

“Ne bi bilo dobro da dobijemo još jednu tako dominantnu političku partiju, pa sve i da ima najprogresivnije i najpoželjnije programe i politike. Potrebno je da dobijemo najbolju moguću mjeru onoga što je stabilnost, a da ne bude predominacija”, zaključila je Bešić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Belgija bolja od Rumunije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Belgije pobijedili su večeras u Kelnu selekciju Rumunije 2:0, u...