fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Sporazum potvrda evropskog puta Crne Gore

Bečić: Sporazum potvrda evropskog puta Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Sporazum lidera pobjedničkih koalicija potvrda je da nema promjena spoljnopolitičkog kursa države, kazao je predjednik Skupštine Aleksa Bečić i poručio da će Crna Gora biti odgovoran partner NATO-u i sprovoditi sve obaveze iz evropske agende.

On je na To Be Secure Forumu u Podgorici rekao da su prethodnih nekoliko mjeseci i rezultat na parlamentarnim izborima bili istorijski za Crnu Goru.

Bečić je naveo da su lideri pobjedničkih koalicija Sporazumom jasno potvrdili da nemaju namjeru da mijenjaju spoljno-politički kurs Crne Gore.

“Taj sporazum je potvrda puta kojim Crna Gora treba da ide. Bićemo odgovoran partner NATO-u i sprovoditi sve obaveze iz evropske agende.
Namjeravamo da jačamo građanski karakter Crne Gore”, poručio je Bečić.

On je kazao da je Crna Gora mala, ali izuzetno značajna članica NATO-a.

Bečić smatra da je značajno učešče Crne Gore u mirovnim misijama i da je najobimniji angažman Vojske Crne Gore u misiji u Avganistanu.

Prema njegovim rijećima, Crna Gora se ističe u promociji politike otvorenih vrata.

“Pomirenje regiona je preduslov za bržu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a to nema alternativu”, kazao je Bečić.

On je ocijenio da će sve buduće promjene vlasti u Crnoj Gori ići mnogo jednostavnije.

Upitan da prokomentariše inicijativu Mini Šengen, Bečić je odgovorio da je to dobrodošlo ako je u funkciji jačanja regionalne saradnje i evropskog puta Crne Gore i ostalih zemalja.

“Ali ako je to eventualno zamjena za ulazak Zapadnog Balkana u porodicu savremenih evropskih naroda, onda je to diskutabilno i zahtijeva analizu sa više aspekata”, rekao je Bečić.

On je podsjetio da je Crna Gora lider po broju otvorenih poglavlja, ali, kako je naveo, sa druge strane postoji sporost u njihovom zatvaranju.

„I godišnji izvještaj o napretku smo od naših evropskih partnera razumjeli kao prijateljsku poruku da stagnacija više nije opcija, da moramo ubrzati evropski put“, naveo je Bečić.

On je ocijenio da su sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i deblokada vd stanja u pravosuđu dva glavna izazova.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da će se premijer Zdravko Krivokapić u utorak sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i na taj način još jednom potvrditi jasnu spoljnopolitičku orijentaciju Crne Gore.

On je poručio da Sporazum lidera tri koalicije treba ispoštovati do kraja.

“Mi stojimo hrabro i složno iza toga. U kratkom periodu uspjeli smo da dobijemo značajnu međunarodnu podršku”, naveo je Abazović.

On je apelovao na sve da je, ukoliko žele da Crna Gora bude dio evropskog svijeta, potrebno prihvatiti zapadni koncept u javnom angažmanu i diskursu.

“Moramo da promijenimo javni diskurs ako budemo željeli da idemo dalje, mislim da je on u Crnoj Gori bio pogrešan”, kazao je Abazović.

On je, komentarišući inicijativu Mini šengen, kazao da je pobornik ideje da Crnoj Gori nijesu potrebne nikakve zamjene.

“Crnoj Gori odgovara samo članstvo u EU”, poručio je Abazović.

On je dodao da regionalna saradnja mora i dalje da bude jedan od osnovnih prioriteta.

“Bez regionalne saradnje, mi ne možemo da imamo unutrašnju stabilnost. Bilo kakva inicijativa regionalne saradnje, ja sam apriori za, naravno uz poštovanje nekih standarda koji ne bi ugrozili ekonomiju”, kazao je Abazović.

On je, komentarišući dokument koji je objavljen i u kojem je pored Kosova stavljena zvjezdica, kazao da je to bila tehnička greška.

“Žao mi je što se to desilo. Ostajemo pri stavu da oko tog pitanja nema nikakvih izmjena. Nadam se da se takve greške neće ponavljati”, rekao je Abazović.

On je naveo da je Vlada odlučna da se obračuna sa korupcijom i pokrene snažniju borbu protiv organizovanog kriminala, i da svaki funkcioner mora da bude odgovoran za ono što je radio i što radi.

“Ovo je najbolji način da se tranzicija u Crnoj Gori završi. Najbolji način je bio da se Vlada oslobodi političara i lidera. Navijam da Crna Gora dobije otvorene liste”, zaključio je Abazović.

Najčitanije