fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Perspektiva članstva u EU trajno opredjeljenje

Bečić: Perspektiva članstva u EU trajno opredjeljenje

Podgorica, (MINA) – Perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) ostaje trajno opredjeljenje i glavni pokretač reformi u Crnoj Gori, a nova proevropska Vlada daće novu energiju procesu evropske integracije i finalizaciji procesa pristupanja, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On je zahvalio predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu-Mariji Sasoliju na čestitki upućenoj povodom izbora na funkciju predsjednika Skupštine.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da je ovogodišnji izvještaj EU u o Crnoj Gori još jedna potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u državi od Unije i njene administracije.

„Ono što je sigurno, perspektiva članstva u EU ostaje trajno opredjeljenje i glavni pokretač reformi u Crnoj Gori, a nova proevropska Vlada daće novu energiju procesu evropske integracije i finalizaciji procesa pristupanja naše države“, rekao je Bečić u odgovoru.

On je kazao da će Skupština u kratkom roku započeti sa rješavanjem otvorenih pitanja i omogućiti izbor pravnika od integriteta za Vrhovnog državnog tužioca, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Prema njegovim riječima, pristupiće se reformi izbornog zakonodavstva u cilju poštovanja preporuka OEBS/OIDHR-a.

„I time pokazati ozbiljnost i iskrenu posvećenost procesu evropske integracije“, naveo je Bečić.

On je poručio da je na putu ka članstvu u EU od ključnog značaja frekventna i kvalitetna komunikacija između Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore.

„Stoga vas uvjeravam da ću tokom svog mandata poseban fokus staviti na intenziviranje komunikacije, razmjenu informacija i jačanje veza sa Evropskim parlamentom“, dodao je Bečić.

On je kazao da očekuje da će mehanizam parlamentarne diplomatije u bliskoj budućnosti ponovo biti aktiviran u punom kapacitetu.

Najčitanije