fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmerički diplomata i bivši ambasador pri NATO Kurt Volker: Postupci nove Vlade...

Američki diplomata i bivši ambasador pri NATO Kurt Volker: Postupci nove Vlade izazivaju zabrinutost


Podgorica, (MINA) – Biografije pojedinih imenovanih u sektoru bezbjednosti kao i neke od ranih izjava i ranih postupaka nove Vlade Crne Gore počinju da izazivaju zabrinutost, ocijenio je bivši američki ambasador u NATO-u i nekadašnji specijalni izaslanik te zemlje za Ukrajinu Kurt Volker.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da ostaje da se vidi kako će ova vlada biti percipirana u SAD.

Volker je upozorio da će ukoliko crnogorska vlada ne uspije da zaštiti NATO ili druge osjetljive informacije ili ih prenese ne-saveznicima ili Rusiji, vjerovatno doći do brze reakcije da se zaustavi protok informacija i podrška službama bezbjednosti.

“SAD – kao i Evropska unija i NATO – sudiće crnogorskoj vladi po njenim postupcima, a ne samo po imenovanjima osoblja”, kazao je Volker.

On je navo da je zapadu važno da poštuje volju crnogorskog naroda koji je izabrao koaliciju na vlasti.

“Kad već govorite o imenovanjima, biografije nekih imenovanih izazivaju zabrinutost, kao i neke od ranih izjava i ranih postupaka Vlade. Ostaje da se vidi kako će ova vlada biti percipirana u SAD-u”, poručio je Volker.

On je kazao da u okviru crnogorske nezavisnosti i Ustava mogu postojati legitimne razlike u političkim stavovima u demokratiji.

Volker je rekao da će SAD i evropske države sarađivati sa bilo kojom izabranom vladom u Crnoj Gori, bez obzira na njene unutrašnje političke stavove.

“Međutim, ukoliko bilo koja crnogorska vlada ne uspije da zaštiti NATO ili druge osjetljive informacije ili ih prenese ne-saveznicima ili Rusiji, vjerovatno bi došlo do brze reakcije da se zaustavi protok informacija i podrška službama bezbjednosti”, istakao je Volker.

Najčitanije

Crna Gora dobila pozitivan IBAR

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, na današnjoj Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom (EU)...