fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmbasada SAD: Nova Vlada da bude odgovorna prema zacrtanim ciljevima

Ambasada SAD: Nova Vlada da bude odgovorna prema zacrtanim ciljevima

Podgorica, (MINA) – Nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, kazali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dodajući da su zabrinuti da bi stranke koje istorijski ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak države.

Iz Ambasade su rekli da, sa današnjim preuzimanjem dužnosti nove Vlade, SAD nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i očuvanju evroatlantskih vrijednosti.

Kako su dodali, nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima – punopravnom članstvu u EU, aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO-u, unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa i jačanju uloge države u multilateralnim organizacijama.

“Kao saveznik u NATO-u, zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, SAD se nadaju da će vidjeti kako novoformirana vlada brzo napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, unaprjeđujući državu na putu pristupanja EU i ostajući snažan saveznik u NATO-u.

Iz Ambasade su rekli da će podržati i priznati konstruktivne akcije nove Skupštine i Vlade, ali i iskazati svoju zabrinutost zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa evroatlantskim vrijednostima i koje koče opipljiv napredak prema integraciji u EU.

“Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena”, zaključili su iz Ambasade SAD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...