fbpx
NaslovnicaCrna GoraAdvokatska komora suspendovala Pajković

Advokatska komora suspendovala Pajković

Podgorica, (MINA) – Advokatska komora suspendovala je advokaticu Mirjanu Pajković zbog, kako je saopšteno iz te asocijacije, teže povrede dužnosti i kršenja Kodeksa profesionalne etike advokata.

Pajković se u subotu, uprkos štrajku advokata, odazvala pozivu Višeg tužilaštva da zastupa Nikšićanina Luku Krivokapića, osumnjičenog za ubistvo sugrađanina Matije Vujovića.

Iz Advokatske komore su naglasili da postupanjem Pajković obustava pružanja pravne pomoći advokata nije prekinuta.

Kako je objavljeno na sajtu te asocijacije, postupanje Pajković je protivno odlukama Upravnog odbora Advokatske komore i predstavlja težu povredu dužnosti advokata i povredu Kodeksa.

„Zbog ovakvog postupka, Upravni odbor Advokatske komore održao je danas sjednicu, na kojoj je jednoglasno odlučeno da se donese Odluka o privremenoj zabrani bavljenja advokaturom (suspenzija) za Pajković, od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka“, kaže se u saopštenju.

Iz Komore su apelovali na organe izvršne vlasti da, kako su kazali, svojim izjavama ne vrše pritisak na advokate i ne stvaraju pogrešnu sliku u javnosti o njima i njihovoj profesiji.

„Jer na taj način urušavaju osnovni temelj vladavine prava, zaboravljajući na princip podjele vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Iz Advokatske komore su pozvali Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da, u pregovorima koji slijede, pronađu obostrano prihvatljivo rješenje.

„I izađemo iz situacije obustave pružanja pravne pomoći, koja je za advokate bila krajnja mjera“, zaključuje se u saopštenju Komore.

Najčitanije