fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Vladin predlog zakona u službi zaštite organizovanog kriminala

Abazović: Vladin predlog zakona u službi zaštite organizovanog kriminala

dgorica, (MINA) – Vladin Predlog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u službi je zaštite organizovanog kriminala, ocijenio je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović i pozvao predstavnike parlamentarne većine da se suprotstave takvom rješenju.

On je, na konferenciji za novinare u Skupštini, rekao da Predlog zakona, koji je pripremila Vlada Milojka Spajića, nema nikakve veze sa italijanskim modelom i takozvanim “antimafija zakonom”.

“Spajić i ministar pravde Andrej Milović predložili su “mafija zakon” i svako ko je nelegalno stekao imovinu može da bude miran sa ovakvim predlozima”, kazao je Abazović.

On je naglasio da se radi o kozmetičkim izmjenama zakona Demokratske partije socijalista koji je već na snazi i koji, kako je rekao, nije imao nikakvog efekta.

Abazović je rekao da je od 2015. do 2021. godine taj zakon omogućio samo šest rješenja o oduzimanje imovine.

„Milović je, uz podršku Spajića, predložio skoro identičan zakon u kojem ostaje glavna stavka da je potrebna pravosnažna krivična osuda da bi se uopšte pokrenuo postupak oduzimanja imovine”, dodao je Abazović.

To, kako je rekao, znači da se nikada neće doći do pokradene imovine.

Abazović je rekao da je korak unazad još jedna novina u zakonu, a to je da taj postupak tužilaštvo može pokrenuti najkasnije šest mjeseci od pravosnažne presude.

“To znači da, ako tužilaštvo za šest mjeseci ne preduzme ništa od ove pravosnažne presude, nikada više ne može da se oduzme imovina”, kazao je Abazović.

On je ocijenio da je predloženi zakon krajnje neprimjeren i pozvao predstavnike parlamentarne većine da se suprotstave takvom rješenju.

“Rade li ovo ovo namjerno ili nenamjerno, ostaje pitanje. Po mom sudu rade namjerno. Ovo nema nikakve veze sa italijanskim modelom”, kazao je Abazović.

On je rekao da se Vlada ne stara o interesu građana, već kriminalnih struktura u Crnoj Gori.

Abazović je kazao da je predloženi zakon puka suprotnost zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću koji je predložila URA.

Kako je naveo, njihovim zakonskim rješenjem je predviđeno da se imovina oduzima u građanskom postupku, brže i efikasnije i da se ne čekaju pravosnažne presude za djela koja nemaju veze sa nelegalnim sticanjem imovine.

Abazović je kazao da su novim Predlogom zakona finansijski izviđaji propisani kao mogućnost, i dodao da su to rješenje prepisali iz predloga URA-e.

On je rekao da na Vladin Predlog nikakve intervencije nijesu moguće kako bi bio smislen, ali da se predlog URA-e, koji je dobio zeleno svjetlo Evropske komisije, može dopuniti.

“Naš zakon je u proceduri. Spremni smo da salušamo stručnu javnost, da napravimo možda neke korekcije i dobijemo zakon koji je funkcionalan. Da damo alat tužilaštvu da puni državni budežet i da građanima vrati ono nešto im je oduzeto”, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije