fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Osuđujem ponašanje prema poslanicima

Abazović: Osuđujem ponašanje prema poslanicima

Podgorica, (MINA) – Premijer Dritan Abazović osudio je ponašanje prema poslanicima crnogorskog parlamenta na graničnim prelazima prema Srbiji i najavio da će tokom posjete toj državi otvoriti tu temu.

On je na sjednici Vlade, tokom rasprave o Predlogu platforme za njegovu zvaničnu posjetu Srbiji, 29 i 30. juna, kazao da ne misli da Crna Gora treba da ide putem reciprociteta, da svaka država ima svoj odnos i da stvari koje su negativne ne treba da budu praksa.

Abazović je rekao „da to ne znači da treba da dozvolimo da nas neko ponižava, ali da ne treba da se koristimo lošom praksom, već dobrom“.

„Da li je to taj Otvoreni Balkan? Ne, to je zatvoreni Balkan. Otvoreni Balkan je kada nećete imati kontakt sa policijom zemlje u koju ulazite, eventualno ćete doživjeti slikanje vozila, predmeta ili ljudi, ali nećete imati fizički kontakt“, dodao je Abazović.

Cilj je, kako je poručio, regionalna saradnja.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da očekuje da će Abazović autoritetom pokušati da skrene pažnju pojedinim funkcionerima iz Srbije da je demokratija proces koji moraju shvatiti.

On je naveo da se nada da posjeta Abazovića doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije i da, kako je rekao, crnogorski građani neće zbog svojih ubjeđenja biti maltretirani na graničnom prelazu prema Srbiji.

„U suprotnom, ukoliko se ti odnosi ne poprave, tražiću reciprotitet, odnosno da i Crna Gora tako brani svoje građane”, kazao je Ibrahimović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da je Crna Gora, kada je dolazio ministar unutrašnjih poslova Srbije, izbjegla da se ponaša recipročno.

„Mi smo izbjegli da se ponašamo recipročno, iako je došao u poluuniformisanom stanju“, naveo je Krivokapić.

Kako je dodao, Crna Gora se, želeći da čuva dobre odnose sa Srbijom, ponašala krajnje kooperativno.

„Odgovor i poslije toga je bilo ovo što se dešava našim poslanicima, iz opozicije i nas koji smo podrška ovoj Vladi, zbog jedne jedine činjenice, a to je podrška presudama suda koje je i Srbija prihvatila“, kazao je Krivokapić.

On je rekao „da zna da Abazoviću nije laka posjeta“.

„Rekao sam da bih rado išao sa Vama da ne moram biti na samitu NATO-a. Iskreno mislim da je među prioritetima naše vanjske politike da rješavamo te odnose”, naveo je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...