fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Izvještaj EK potvrdio da su reforme u pravosuđu najveći problem

Abazović: Izvještaj EK potvrdio da su reforme u pravosuđu najveći problem

Podgorica, (MINA) – Izvještaj Evropske komisije (EK) potvrdio je da je nedostatak reformi u pravosuđu najveći problem Crne Gore, kazao je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović dodajući da mu je drago što je taj dokument uništio svaku propagandu usmjerenu na 43. Vladu.

Abazović je na konferenciji za novinare pozvao predsjednika Skupštine Andriju Mandića da odrede datum sjednice parlamenta na kojoj bi bio izglasan sedmi sudija Ustavnog suda, Faruk Resulbegović.

On je kazao da mu je drago da je Izvještaj EK o Crnoj Gori „dotukao“ svaku propagandu usmjerenu na 43. Vladu.

„Potvrda iz EK je da je najveći problem generalno Crne Gore nedostatak reformi u pravosuđu“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, Resulbegović je bio kandidat i prije šest mjeseci.

„Oni koji tada nijesu htjeli neka vide jesu li usporili put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) ili ne“, rekao je Abazović.

On je kazao da je URA spremna da već sjutra glasa da Ustavni sud bude deblokiran.

„Imali smo situacije glasanja 3:3 koja mora da se prevaziđe, a konstatuje se u Izvještaju da je to uticalo i na izborni proces“, dodao je Abazović.

On je, govoreći o dijelu Izvještaja EK o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao da je zahvalan na forumaliciji da su prošle godine pokrenute istorijske stvari vezane za krupne slučajeve u toj oblasti.

„U Izvještaju stoji da je u nekoliko slučajeva istraga u toku. Slučajevi su spremni i gotovi i mogu da se aktiviraju u svakom momentu”, naveo je Abazović.

On je dodao da ti slučajevi nijesu realizovani vjerovatno zbog političkih kalkulacija.

“U Izvještaju EK stoji i da treba da imamo efikasniju zaplijenu imovine od organizovanih kriminalnih grupa. Hvala parlamentu što nije glasao za Zakon o porijeklu imovine, Vlada je završila svoj posao“, istakao je Abazović.

On je naglasio da je Crna Gora zbog toga izgubila najmanje deset miliona EUR koje bi prihodovala od zaplijene te imovine.

„GP URA će ponovo pokrenuti proceduru da se dođe do zakonskog rješenja oko oduzimanja imovine, spremni smo da sa svim kolegama u parlamentu radimo na uanpređenju rješenja“, kazao je Abazović.

Govoreći o dijelu Izvještaja EK koji se tiče ekonomije, Abazović je kazao da se niko nije izvinio za priču o bankrotu.

„Izvještaj kaže – ekspanzija ekonomije, računajući potrošnju i rast turističke privrede“, istakao je Abazović.

On je rekao da je 43. Vlada ostavila iza sebe najveći rast od šest milijardi EUR u Evropi i da je imala najmanje zaduženje od 100 miliona EUR od kada postoje vlade nezavisne Crne Gore.

Abazović je naveo da nova Vlada najavljuje da će da slijedi put u međunarodnoj politici koji je imala 43. Vlada, i dodao da ih ohrabruju da nastave da bude na pravom putu.

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović kazala je da su najave bile da će ovo biti najgori Izvještaj EK za Crnu Goru u posljednjih nekoliko godina, a da se to nije desilo.

„Da je bio najgori, u njemu bi moralo da bude pronađeno nazadovanje u procesu evropske integracije i da nije bilo napretka. Ali izvještaj konstatuje dominantno ograničeno napredovanje u određenim oblastima i da je država i dalje umjereno spremna za reforme i usklađivanje sa pravnom tekovinom EU“, rekla je Novaković Đurović.

On je navela da je Izvještaj EK potvrdio da je suštinski i najveći problem Crne Gore vezan za političke kriterijume, odnosno da od njih zavisi i reforma u pravosuđu.

„URA je glasala za sva rješenja za imenovanja u pravosuđu koja su bila na plenumu, a to ćemo raditi i ubuduće“, rekla je Novaković Đurović.

Ona je pozvala Skupštinu da već na sljedećoj sjednici glasaju za nedostajućeg sudiju Ustavnog suda.

„To je prvi korak koji treba da uradimo da otključamo političke kriterijume, a nakon toga izglasavanje vrhovnog državnog tužioca i preostale članove Sudskog savjeta“, rekla je Novaković Đurović.

Kako je rekla, izglasavanjem tih rješenja reforme u pravosuđu bi konačno mogle da budu pokrenute.

Novaković Đurović je navela da Izvještaj EK demnatuje ocjene da je 43. Vlada skrenula sa evropskog puta.

„Vlada je 100 odsto uskladila svoju spoljnu politiku sa vanjskom politkom EU, apsolutno je pratila evropsku agendu i ispunjavala svoje obaveze na evropskom putu“, kazala je Novaković Đurović.

Ona je istakla da je Vlada pregovaračku strukturu uskladila sa metodologijom, da je preko 20 zakona poslala na mišljenje EK, kao i da je sve vrijeme apsolutno pratila evropski put.

Novaković Đurović je naglasila da je Vlada u prethodnih godinu i po u određenim oblastima ozbiljno napredovala, a to su javne nabavke, industrijska i vanjska politika.

Kako je ocijenila, novoj Vladi neće biti teško, ukoliko Skupština uradi najvažniji dio posla.

Novaković Đurović je istakla da reforme u pravosuđu najviše zavise od Skupštine i konsenzusa između partija, a ne od Vlade.

„Očekujemo da na sljedećoj sjednici krenemo u kompletiranje Ustavnog suda, a onda i ostala imenovanja u pravosuđu“, kazala je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...